Nieuws

10 februari 2023

Kira Toussaint gaat trainen in Spanje

Kira Toussaint vervolgt haar zwemloopbaan bij een nieuwe coach en doet dat bij een Spaans sportcentrum (vergelijkbaar met het Nederlandse Papendal) in de plaats Sant Cugat even buiten Barcelona.

Haar coach, Ben Titley, is geen onbekende voor de Nederlandse recordhouder op de 50 en 100 meter rugslag en dat geldt ook voor de groep bij wie zij zich aansluit. Titley heeft tal van Canadese toppers van de laatste jaren begeleid.

Het begon allemaal met de opleving van het Canadese zwemmen na de successen bij de Olympische Spelen in Rio 2016 met o.a. Penny Oleksiak en de medaille op de 4 x 100 meter vrije slag. Titley’s  groep in Toronto werd daarmee toonaangevend in de wereld. Hij coachte een grote selectie richting de Spelen van 2021. De grote namen waren toen Penny Oleksiak, Kylie Masse, Kayla Sanchez, Rebecca Smith, Taylor Ruck, Maggie MacNeil en Sydney Pickrem.

De Canadese topcoach ging onlangs in op een aanbieding uit Spanje voor een job in Catalonië, waar hij samenwerkt met o.a. Olaf Wildeboer, die in 2012 als zwemmer op de 4 x 200 meter vrije slag uitkwam voor de Nederlandse ploeg bij de EK in Eindhoven.

Enkele weken geleden kwam Kira Toussaint met Titley in contact. Ze raakte geïnspireerd door zijn aanwezigheid en zijn trainingsaanpak. De Nederlandse is welkom in zijn ‘Spaanse’ ploeg omdat daar plaats is voor de Canadese toppers en enkele andere prominente toppers, waaronder dus Kira Toussaint. Zij hoopt onder zijn bezielende leiding vooral te werken aan haar ‘ inhoud’ door meer uren te maken en in deze fase van haar carrière juist daardoor met nieuw elan naar de Spelen van Parijs 2024 (en natuurlijk dit jaar de WK in Fukuoka) toe te werken.  

Na een periode van training gaat Toussaint in maart deelnemen aan wedstrijden In Edinburgh, aan de Spaanse kampioenschappen en begin april aan de Swim Cup in Eindhoven.

 

Intussen zijn 17 leden van de Nederlandse HPC's begonnen aan een stage van vier weken op Curacao, Op dit Caribische eiland trainen zij o.l..v. Patrick Pearson en Mark Faber in het Enith Brigitha zwembad.. De trainingsploeg bestaat uit Kim Busch, Tessa Giele, Marrit Steenbergen (door de LEN genomineerd als Europees zwemster van het afgelopen jaar,) Maaike de Waard, Imani de Jong, Silke Holkenborg, Janna van Kooten, Tes Schouten, Lotte Hosper en Sam van Nunen (dames), Arno Kamminga, Thomas Jansen, Luc Kroon, Kenzo Simons, Sean Niewold, Lucas Peters en Stan Pijnenburg (heren)..
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport