Nieuws

17 januari 2023

Enith Brigitha ontvangt in Diemen bijzondere ‘gouden’ postzegel

Enith Brigitha en kunstenaar Patrick Mezas ontvangen de bijzondere set postzegels uit handen van de heer Peter Prins. Fotocredit: Trudy Kroese.

Na veel eerbetoon op het sportieve vlak in het water en daarbuiten stond Enith Brigitha in de voorbije week wederom in het centrum van de belangstelling. Nu echter was het in kleine kring. Deze keer ging het om een speciaal voor haar ontworpen postzegel.

Peter Prins, voorzitter van filatelievereniging De Zegelaars in Diemen, overhandigde het eerste velletje speciale postzegels met de afbeelding van het bronzen standbeeld van Enith Brigitha met de naam ‘Herrijzend uit het water’ symbolisch aan de zwemkampioene en voormalig Diemense zweminstructeur Enith Brigitha en de kunstenaar Patrick Mezas.

Enith Brigitha werkte van 2009 tot juni 2021 als zweminstructeur bij Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen. In haar zwemcarrière behaalde Enith Brigitha twee keer Olympisch brons in Montreal 1976. Zij was van grote betekenis voor het Nederlandse zwemmen, want ook op EK (4x zilver en 3x brons) en WK (4x zilver en 1x brons) straalde haar ster. De tweevoudig Nederlandse sportvrouw van het Jaar (1974 en 1977) stond internationaal in hoog aanzien, zeker in de USA, nadat zij werd opgenomen in de Swimming Hall of Fame (2018). Dat was uitzonderlijk, omdat uiteindelijk een internationale titel ontbrak aan haar erelijst. Er viel niet op te boksen tegen de in die tijd gedrogeerde Oost-Duitse zwemsters.

De Zegelaars
De overhandiging vond plaats tijdens de clubavond van De Zegelaars. De postzegels zijn door de filatelistenvereniging uitgegeven in de serie Persoonlijke Postzegels en ansichtkaarten die de club al enkele jaren maakt ter gelegenheid van bijzondere monumenten of kunstwerken. De zegel van Enith Brigitha wordt door PostNL gouden zegel genoemd, omdat de waarde-aanduiding 1 een gouden kleur heeft.

De zegels zijn verkrijgbaar in een velletje van vijf à € 7,50. De ansichtkaart kost één euro per stuk. Belangstellenden buiten Diemen kunnen de zegels bestellen door het totaalbedrag over te maken op rekeningnummer NL49 INGB 0002 4049 32 van ASV De Zegelaars. Dan worden ze per post toegezonden. Vergeet niet het aantal velletjes, het aantal kaarten en het adres te vermelden bij de betaling. Net als het bij het standbeeld, dat half oktober werd onthuld in Almere, is het uitbrengen van een postzegel van PostNL uitzonderlijk te noemen.

Bron: https://www.diemernieuws.nl/nieuws/mensen/305445/enith-brigitha-ontvangt-postzegels-van-de-zegelaars

 

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport