Nieuws

02 januari 2023

Orca’s Christmas Swim opnieuw een voltreffer

Josien Wijkhuijs samen met Gavin van der Werf (HZ&PC Heerenveen). Zij leverden de beste toernooiprestaties bij Orca’s Christmas Swim. Fotocredit: Christina Wijkhuijs.

Toen aan het eind van de tweedaagse Christmas Swim van Orca de balans werd opgemaakt, overheerste er net als bij de voorgaande vijf edities opnieuw een positieve conclusie. Wederom kon de organisatie terugkijken op een geweldig korte baan toernooi in ’t Kalverdijkje van Leeuwarden met ruim 200 zwemmers. Veel sfeer en enthousiasme bij deelnemers, die wilden ‘gaan’ voor de financieel aantrekkelijke klassementsprijzen en toernooirecords. Josien Wijkhuis en Gavin van der Werf leverden de beste toernooiprestaties.

In de ochtend werd elke serie winnaar beloond met een presentje van sponsor Speedo, terwijl elke dag werd besloten met een ‘Fun’ estafette (14x50 vrij of wissel) en de laatste sessie met een muzikaal optreden door twee leden van de popband Rondé!
De vraag of zwemmend Nederland behoefte heeft aan een invitatietoernooi in Noord-Nederland tussen Kerst en Nieuwjaar werd al enkele jaren geleden (2015) bevestigend beantwoord. Zeker nu er geen coronabeperkingen meer waren, had men er zin in. Zwemmers trainen vele weken en daar horen wedstrijden bij zoals nu. Series en finales op de 50 en 100 meter nummers plus één start voor 200 meter rug-, school-, vlinder-, wissel- en vrije slag en de 400 meter wisselslag en 400 meter vrije slag.

Jonge wisselslagspecialist en comeback zwemmer imponeren

Op het openingsnummer, de 400 meter wisselslag mannen, kwam in de persoon van Yanieck Weijland de Nederlandse kampioen op de korte baan in actie. Hij won de zware afstand met overmacht in 4:26.81, maar constateerde dat hij tien dagen na Den Haag met een minimum aan training zijn tijd van toen (4:16.50) natuurlijk niet kon benaderen. “Ik heb de afgelopen week rust genomen en andere dingen gedaan dan trainen”, was zijn begrijpelijke reactie. “Gewoon meedoen en kijken wat er mogelijk is en genieten van het evenement.” Weijland won ook de 200 meter wisselslag (2:06.30) en was eveneens de snelste op de 200 meter schoolslag in 2.17.34. Toch was dat allemaal niet goed genoeg om ook naar huis te gaan met de prijs voor de beste toernooiprestatie.
Die kwam in handen van Gavin van der Werf. En dat was opvallend. Zijn naam dook al eerder op dit jaar want Van der Werf is bezig met een opmerkelijke rentree. De Fries (geboortejaar 1993) was ooit een talentvolle schoolslagzwemmer met o.a. deelname aan de Europese Jeugdkampioenschappen in Belgrado 2011 (lange baan). In de afvaardiging van toenmalig bondscoach Titus Mennen was hij één van de drie jongens. Zijn beste positie was toen een negende plaats op de 50 meter schoolslag (28.97) en de vijftiende op de 100 meter schoolslag (1:04.36). Na de EJK verdween de Fries echter van het toneel. Het zwemmen boeide hem niet meer.
In Leeuwarden was de ‘comeback’-zwemmer van het toernooi echter helemaal terug en op zijn specialiteit de snelste in 28.34 en 1:02.29. De 100 meter was goed genoeg om met 699 FINA punten de beste toernooiprestatie op zijn naam te brengen.

Josien Wijkhuijs niet te stuiten

“Voor de jongere OC zwemmers is het wedstrijdconcept met A- en B- finales van de Christmas Swim een uitgelezen kans om wat finales te halen en het oefenen met het tweemaal dezelfde race zwemmen op één dag.” Deze alinea las ik in het dagelijks bericht dat Henri Koek aan diverse media stuurde. Dat thema gold in wezen ook voor verenigingszwemmers of routiniers. Josien Wijkhuijs weet daar alles van als zwem-studente in de USA. Toch was het ook voor haar soms iets te veel van het goede en zag zij niet alles lukken. Voordat zij in het vliegtuig stapte om naar de Westkust van de USA (Nevada) te vertrekken, zwom ze nog twee dagen bij Orca’s Christmas Swim in Leeuwarden. Daar groeide zij uit tot de zwemster, die de beste toernooiprestatie leverde (759 FINA-punten op de 100 meter rugslag), twee toernooirecords zwom (50 en 100 meter rugslag) en zes nummers won (50 rug en 100 rug, 50 school, 50 vlinder, 100 wissel en 50 vrij). Het doel om op de 100 wissel binnen de minuut te finishen mislukte. Niettemin was zij de meest opvallende deelnemer. Haar grote concurrenten waren Yara van Kalmthout (in 2019 winnares van de prestatieprijs) en Alinda Dingshoff. De geboren Drentse, die nu uitkomt voor De Dolfijn, maakte de meeste winnende meters (1100) n,a eerste plaatsen op de 100 en 200 vlinder, 200 rug, 200 en 400 wissel.

Vrolijke chaos en muzikaal optreden van popband Rondé

Dagelijks sluitstuk was telkens een estafette van 14 keer 50 meter. Dankzij de hulp van de studentenvereniging De Golfbreker, die de bezetting van de teams regelde was het elke dag dikke pret en een vrolijke chaos in het bad. Dat paste heel goed bij de heerlijke sfeer, waarbij de teams van Dedemsvaart AC en HZ&PC Heerenveen vooropliepen bij het aanmoedigen en extra juichen. 
Uniek op de laatste dag – schrijver dezes heeft dat niet eerder meegemaakt na een wedstrijd – was het extra muzikale optreden van twee leden van de populaire popband Rondé.    

Uitslagen: http://livetiming.zvorca.nl

 

  

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport