Nieuws

12 december 2022

Steenbergen duelleert bij haar 2e WK kb met de wereldtop

Marrit Steenbergen tijdens het RQM-winnaarsinterview met speaker Jeroen van Lierop. Fotocredit: Kees Jan van Overbeeke

Marrit Steenbergen werd ooit bestempeld als de opvolgster van Ranomi Kromowidjojo, maar blessures en mentale problemen waren een hinderpaal op haar weg naar betere tijden na haar junioren/jeugdperiode in 2015, toen zij schitterde bij de Europese Spelen in Bakoe.

Aan veerkracht echter geen gebrek bij de 22-jarige Steenbergen, die nu toch echt aan de deur van de wereldtop rammelt. Als lid van meerdere estafetteploegen kreeg ze al gouden EK-medailles omgehangen, maar haar grote doorbraak kwam bij de EK van afgelopen zomer in Rome. Daar stond ze vier keer op de hoogste podiumtrede, twee keer met een estafetteploeg en twee keer als individueel zwemster. Op de 100 en de 200 meter vrije slag was ze de snelste. Daarnaast was het zilver op de 200 meter wisselslag een mooi extraatje.

'Dicht bij de wereldtop'

Richting de WK kortebaan in Melbourne weet Steenbergen dat ze zich nu met de wereldtop kan meten. "Dat is wel een vet idee", lacht ze. "Ik zit er wel echt heel dicht bij, maar ik vind het een beetje spannend om zo te denken."

De uitstekende resultaten van afgelopen zomer zijn haar goed bekomen, toen ze drie weken achter elkaar het zwembad links liet liggen. Dat was volgens haar lang genoeg. "Drie weken is voor een zwemmer al best wel wat. Je verliest best snel het watergevoel", zei ze voor de NOS-microfoon.

Haar trainer Patrick Pearson staat er nu van te kijken welke trainingsintensiteit ze aankan. "We hebben weken van 60 kilometer of meer gezwommen, drie weken achter elkaar ook. Dat heeft me echt wel verbaasd, ja", vindt Pearson. Bij de Martinez Cup in Amsterdam verraste zij zichzelf en de zwemvolgers met een start op de 400 meter wisselslag. Een afstand, die zij normaal gesproken zelden zwom.

Dat er fysiek geen twijfels zijn, merkte Steenbergen zelf al bij de EK in Rome. "Ik ben blij dat ik er op de EK goed doorheen ben gekomen en dat ik eigenlijk niet verzwakte. Dat geeft aan dat het wel goed zit."

Kortebaan anders dan langebaan

Marrit Steenbergen en 15 ploeggenoten maken zich op voor de WK kortebaan in Melbourne. En dat is, zoals bondscoach Mark Faber zegt, toch echt "een ander spelletje" dan langebaan. Daarom tempert hij in elk gesprek met de media de hoge verwachtingen. Hij vindt Marrit echt goed op de langebaan, vergeleken met de kortebaan. Dat wil niet zeggen dat zij minder mogelijkheden heeft in een klein bad. "Maar op de lange baan ligt, denk ik, wel iets meer haar kwaliteit. Het is een hele goede testcase voor haar om te zien of ze ook op de korte baan de volgende stap kan zetten."

Faber heeft twee uitgesproken meningen over het zwemmen van zijn ploeg in de sporthoofdstad van Australië, zoals de beleidsmakers in Melbourne dat noemen. Faber wil 'Oogsten en leren', zoals hij maandag zei in een interview van het NOS Sportjournaal.

Marrit Steenbergen ziet zeker voordelen bij de kortebaan met de vele keerpunten. "Ik ben wel goed in onderwaterfases, dus als die gewoon goed lopen en de keerpunten lopen lekker, dan is dat ook wel weer in mijn voordeel." Zij staat voor haar tweede WK; zes jaar geleden deed zij als 16-jarige mee in het Canadese Windsor op de 100 en 200 vrij (19e en 22e) en de 200 wissel (18e). Op de 100 wissel eindigde zij op een knappe vierde plaats. Samen met Maud van der Meer, Maaike de Waard en Ranomi Kromowidjojo maakte zij deel uit van het bronzen viertal op de 4 x 100 meter vrije slag estafette.

Marrit Steenbergen is medaillekandidate op de 100 en 200 meter vrije slag en de 200 meter wisselslag. Daarnaast zal zij ongetwijfeld inzetbaar zijn op de vrouwenestafettes en de Mixed-varianten. "Doelstelling is om te kijken of ze weer finales kan halen en daarmee ook haar persoonlijke records kan aanvallen", aldus trainer Pearson. En een medaille is dan mooi meegenomen. "Want het gaat echt wel hard, hoor."

(Bron NOS Sportjournaal 12 december; dit is een bewerking.)

Programma Dinsdag 13 december

(Let op: de onderstaande tijdstippen gelden voor Nederland;  het tijdsverschil met Melbourne is 10 uur) 

Series ('s nachts)

01:05 uur 400 vrij V Imani de Jong en Silke Holkenborg
01:34 uur 100 rug V Maaike de Waard en Kira Toussaint 
02:05 uur 50 vlinder V Maaike de Waard 
02:18 uur 50 vlinder M Nyls Korstanje
02:37 uur 200 wissel V Marrit Steenbergen
03:05 uur 4 x 100 vrij V TeamNL
03:26 uur 4 x 100 vrij M TeamNL 

Halve finales en finales met mogelijke NL deelname ('s ochtends) 

09:35 uur finale 400 vrij V
09:45 uur halve finale 50 vlinder V 
09:55 uur halve finale 50 vlinder M
10:11 uur finale 200 wissel V
10:27 uur halve finale 100 rug V
11:22 uur finale 4 x 100 vrij V
11:32 uur finale 4 x 100 vrij M

All 16th FINA World Swimming Championships (25m) Results By OMEGA (omegatiming.com).

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport