Nieuws

25 november 2022

LEN kondigt herziening EK-resultaten 25 km aan

Beste Nederlander in Ostia Marcel Schouten en zijn trainingsmaat Caroline Jouisse. Fotocredit: Jos van Kuijeren.

Na een uitgebreid onderzoek naar incidenten bij twee LEN Open Water evenementen (EK Ostia, LEN Cup Kiel), waarbij de veiligheid van atleten in het geding was, heeft LEN besloten de wedstrijdresultaten te herzien. Daarnaast is een proces in gang gezet om een nieuw LEN Technical Open Water Swimming Committee (TOWSC) op te richten.

Afgelopen zomer verliep de het EK 25 km nabij Ostia (Rome) niet zonder incidenten en daarom heeft de LEN (Europese Zwemliga) tijdens een bestuursvergadering in Split op 9 september besloten een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de gang van zaken bij dat EK op 20 augustus. Hoofdreden was vooral om te benadrukken dat de veiligheid van atleten prioriteit één moet zijn.

Onderzoek onafhankelijk bureau

Het onderzoek werd uitgevoerd door het onafhankelijke Britse bureau Quest, in samenwerking met een deskundige, die verstand van zaken had van een dergelijk evenement en van de specifieke sport. Zij hielden interviews en analyseerden feedback uit vragenlijsten om de feiten vast te stellen en conclusies te trekken.

De beslissing om de 25 km race in Ostia na meer dan 3 uur op te schorten door de Hoofdscheidsrechters en het Safety Office werd genomen in overeenstemming met de FINA regels. Voor het afblazen van de race was er sprake van verwarring bij de zwemmers en coaches. ‘Gaan we wel door of wordt de race tussentijds opgeschort?’
Dat er geen medailles werden toegekend was onjuist. Sportief gezien deugde dat van geen kant.

Op basis van enkele aanbevelingen richtte het LEN-bestuur een speciale commissie op die de hoofdscheidsrechters bij de EK en een wedstrijd in Kiel (Duitsland) vroeg om een atletenrangorde vast te stellen op het moment dat de wedstrijd werd stilgelegd. Dit werd vervolgens geverifieerd na bestudering van de relevante TV-beelden.

Met deze informatie in de hand heeft het LEN Bureau besloten de prestaties van de atleten te honoreren en medailles en prijzengeld toe te kennen voor de 25 km races van de Europese Kampioenschappen op basis van het door de Hoofdscheidsrechters opgestelde klassement. Medailles zullen op een geschikt moment in de komende maanden worden uitgereikt en het prijzengeld zal dienovereenkomstig worden uitbetaald.

Uitslag vrouwen

1. Caroline Jouisse, FRA 2 Barbara Pozzobon, ITA 3. Veronica Santoni, ITA 4 .Lara Grangeon, FRA 5. Lisa Pou, FRA 6. Vivien Balogh, HUN 7. Silvia Ciccarella, ITA 8. Elea Linka, GER 9. Luca Vas, HUN

Uitslag mannen

1. Mario Sanzullo 2. Dario Verani 3. Matteo Furlan (allen Italië ) 4. Axel Reymond, FRA 5. Marcel Schouten, NED 6. Matej Kozubek, CZE 7. Lars Bottelier, NED 8. Zalan Zarkani, HUN 9. Andreas Waschburger, GER 10. Ben Langner GER 11. Martin Straka, CZE 12. Mathieu Magne, FRA 13.  Alexandre Verplaetse, FRA

Reactie Lars Bottelier

“Ik heb vanmiddag de LEN- aankondiging gelezen. Verbazend dat ze toch tegen de wil van de coaches en betrokkenen ingegaan zijn. Mijn zesde plaats is mij ook niet gegund, ik was namelijk ruim vóór de Tsjech Matej Kozubek op het moment van beëindiging van de race. Ach het heeft verder ook geen meerwaarde, tenzij je bij de top 3 ligt met medailles en prijzengeld. Als het aan mij ligt hadden ze het niet moeten publiceren.” Ook aan Marcel Schouten is door Zwemkroniek gevraagd om te reageren. Helaas kwam er van zijn kant geen antwoord. Hij was niet te bereiken.

Nieuw LEN-Comité Open Water

De onderzoekers, de Speciale Commissie en het Bestuur hebben tijdens het onderzoeksproces verschillende opmerkingen gemaakt.
Belangrijkste conclusies waren:

  • Veiligheid moet de hoogste prioriteit en zorg zijn bij elke LEN-openwaterwedstrijd;
  • De procedures moeten worden aangescherpt; duidelijk gecommuniceerd en gedocumenteerd.

Als gevolg daarvan heeft het LEN-bureau besloten dat er behoefte is aan meer leiderschap, meer kennis van zaken bij het hanteren van de regels binnen het Open Water Zwemmen en passende procedures in de Technische Commissie Open Water Zwemmen. Dit zal bijdragen tot veilige wedstrijden en de verdere ontwikkeling van de discipline Open Water Zwemmen.

Er komt een nieuw LEN Technisch Open Water Comité op basis van een vaardighedenmatrix. Alle federaties kunnen binnenkort kandidaten voordragen op basis van de vereiste vaardigheden. Ook van leden van de huidige TOWSC, die niet meer actief is, zullen sollicitaties worden aanvaard.

Bron: LEN-persbericht.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport