Nieuws

17 november 2022

Pieter van den Hoogenband na 'Tokio' opnieuw Chef de Mission bij Spelen in Parijs 1924

Pieter van den Hoogenband bij zijn laatste olympisch interview met de Nederlandse media in Beijing 2008. Foto Swimjos Archief.

Pieter van den Hoogenband is tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs opnieuw chef de mission van de Nederlandse ploeg. De drievoudig olympisch zwemkampioen bekleedde die functie ook tijdens Tokio 2021. De paralympische ploeg staat over twee jaar onder leiding van Esther Vergeer. De voormalig rolstoeltennisster was tijdens haar carrière o.a. goed voor zeven Olympische titels en 42 grandslamzeges. Het tweetal staat over twee jaar in de Franse hoofdstad voor de opgave om de recordscore van de laatste Spelen te overtreffen.

In Tokio 2021 kwam Team NL onder leiding van Van den Hoogenband tot een totaal van 36 medailles: 10 goud, 12 zilver, 14 brons. Vergeer zag haar paralympische ploeg zelfs terugkeren met 59 medailles: 25 goud, 17 zilver en 17 brons.

In de door de NOS vandaag gepubliceerde gegevens benadrukte Van den Hoogenband net als in Tokio vooral zijn dienende rol en noemde hij ook het ‘thuisvoordeel’ als belangrijk aspect.  “"In de aanloop naar de Spelen zal ik zoveel mogelijk gebruik maken van mijn netwerk in de internationale sport. Dankzij de contacten die ik heb binnen het Franse organisatiecomité, waar onder meer oud-zwemmer Alain Bernard (met 47.50 ex-wereldrecordhouder 100 meter vrije slag en bij de EK 2008 in Eindhoven opvolger van PVDH op de recordlijst) deel van uitmaakt, hoop ik dat we het spel in Parijs op bepaalde vlakken straks slimmer kunnen spelen dan andere landen."

"We hebben echt een soort thuisvoordeel. Er is ditmaal geen sprake van aanpassingen op het gebied van tijdsverschil of klimaat. We kunnen ons, net als tijdens Londen 2012, in eigen huis voorbereiden op de Olympische Spelen en waar mogelijk sparringpartners uit andere landen ontvangen om mee te trainen. Een ideale situatie."

Als topsporter heeft Pieter van den Hoogenband een voortreffelijke staat van dienst. Hij debuteerde als 10-jarige bij de NK en was later drievoudig olympisch kampioen (Sydney 2000 en Athene 2004, zestien maal Europees kampioen en eenmaal wereldkampioen (4 x 200 meter vrije slag 1999 in Hong Kong WK korte baan).

Bron: https://nos.nl/l/2452715

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport