Nieuws

18 oktober 2022

Standbeeld grote eer voor Enith Brigitha: 'Ik zie het als erkenning'

Enith Brigitta bij de onthulling van 'haar' standbeeld in Almere. Fotocredit: NOC*NSF.

Enith Brigitha behoorde in de jaren '70 tot de wereldtop en was toen de beste zwemster van Nederland. In die periode was haar aanwezigheid van levensbelang voor het herstel van Nederland bij internationale zwemevenementen.

In de jaren '70 van de 20e eeuw was de door Wil Storm bij Het Y getrainde topper goed voor 39 Nederlandse zwemtitels op de korte (18) en lange baan (21) op 8 verschillende onderdelen. Twee keer werd zij gekozen tot sportvrouw van het jaar. Bovendien was zij de eerste vrouw van kleur die olympische medailles (2x brons) won voor Nederland.

Grote belangstelling

Ter ere van haar zwemprestaties kreeg Enith Brigitha in Almere een standbeeld, dat afgelopen zaterdag - 15 oktober 2022 - werd onthuld in het bijzijn van talloze belangstellenden uit de wereld van de sport, cultuur en de maatschappij.  

Initiatiefnemer was podiumkunstenaar Mo Hersi, die vond dat Brigitha meer bekendheid verdiende. Hij begon twee jaar geleden aan zijn project uit bewondering en zette een crowdfundingactie op. Het kunstwerk is vervaardigd door Mezas en is te zien in het Lumièrepark.

Erkenning buiten Nederland

In Curaçao en in de Verenigde Staten heeft Brigitha al wel enige erkenning gekregen, bijvoorbeeld met een zwembad in Willemstad dat naar haar is vernoemd en doordat ze in de International Swimming Hall of Fame in de VS is opgenomen; dat is slechts voorbehouden aan de allerbeste zwemmers ter wereld. "Ik zie het als erkenning dat er nu ook in Nederland aandacht aan wordt besteed en het is voor mij een grote eer." zei ze bij haar reacties in o.a. de media.

Black Achievement Month

Black Achievement Month (BAM) is een jaarlijks Nederlands evenement in oktober dat 'Black Achievers' (zwarte Nederlanders van Afrikaanse afkomst) en hun bijdrage aan de Nederlandse samenleving bij een breed publiek onder de aandacht brengt. Het doel is het tegengaan van racisme, discriminatie, vreemdelingenhaat en intolerantie en het bereiken van volledige inclusie van de zwarte gemeenschap in Nederland. Het is een initiatief van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis. Daarom paste de onthulling van de sculptuur ook uitstekend. Dat benadrukte bijvoorbeeld ook de bekende politica Sylvana Simons bij haar persoonlijke toespraak.

YouTube filmpje en biografie

Historisch zwemvolger Ron Wessels publiceerde enkele jaren terug op zijn site Lezenoverzwemmen.nl een artikel n.a.v. van de biografie (2017) die eerder over Enith was verschenen. Dat boek had als titel ‘Zwemmen in de schaduw van doping’, geschreven door Jeannette van Ditzhuijzen. Het artikel vind je op: https://lezenoverzwemmen.nl/enith-brigitha/

Een reportage van omroep Flevoland over de onthulling op 15 oktober is terug te zien op: https://youtu.be/tnPj-9eZ03Q

 

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport