Nieuws

12 september 2022

Imponerende IJsselmeer marathon van Lars Bottelier in recordtijd

Bas Takken (links) en winnaar Lars Bottelier maken indruk.

De IJsselmeer marathon van Stavoren in Friesland naar Medemblik in West-Friesland (provincie Noord-Holland) staat bekend als onnoemelijk zwaar. Niet zozeer vanwege de afstand van rond de 22 kilometer, maar vooral omdat de omstandigheden vele jaren bepalend waren voor de uitslag. De voormalige Zuiderzee (sinds 1932 zoet water) staat bekend om de wisselende stromingen en de golfslag. Regen en wind zijn ook elementen, die de oversteek vrijwel altijd tot een lastig avontuur maakten.

Het weer en de bijkomende omstandigheden kunnen ook anders zijn of eigenlijk ideaal zo werd zondag 11 september bewezen. Dat ondervond ook winnaar Lars Bottelier. "Geen zuchtje wind, spiegelglad water, nauwelijks golven of onverwachte stromingen", constateerde boegbeeld van het open waterzwemmen. "Doel was om een goede race te zwemmen en te winnen en als Nederlands kampioen uit het water te komen. Ik heb ook wel gedacht aan een record, maar op zo’n dag kan er zoveel veranderen, dat je jezelf daarmee niet te veel bezig moet houden."

Na 10 kilometer zwemmen wist Bottelier, de nummer zes bij de WK van dit jaar nabij Boedapest, intussen dat een tijd van even boven de vier uur mogelijk was, zo had zijn begeleider in de boot, oud-clubgenoot bij VZV Rik Hofland (nu actief bij DWT), op zijn verzoek uitgerekend. Even kwam nog de gedachte naar voren dat zelf een doorbraak van de vier uur tot de mogelijkheden behoorde. Maar daar werd verder niet aan gedacht, want vanaf dat punt volgden de zwemmers Bottelier, Takken en Härcog (het leidende trio) een eigen route. “Vooral Bas Takken ging heel goed mee” vond Bottelier.
Takken behoort tot de paralympische zwemmers (S10) en dat komt neer op verminderde spierkracht in de benen en scheefstand. "Je benen moeten ervoor zorgen dat je heupen niet zakken. Je zwemt voornamelijk op je armen en het is vooral belangrijk dat je schipper en coach de juiste koers aanhouden", zei hij in een KNZB-interview. 

Met overmacht won Lars Bottelier uiteindelijk de 52e IJsselmeermarathon in een recordtijd van 4 uur 9 minuten en 36,77 seconden, ruim onder het oude record dat Marcel Schouten vestigde in 2012 en destijds bracht op 4 uur 18 minuten en 1 seconde. Ook nummer 2 Jan Härcog (4:16:42,81) zwom onder de oude recordtijd. Bas Takken (begeleid door bondscoach Bram Dekker) finishte als derde en tweede Nederlander in een tijd van 4:21:33,01.
Voor Bottelier een prachtig besluit in een jaar dat belangrijke wedstrijden (EK nabij Rome) en Capri Napels of voortijdig werden beëindigd of afgelast. Net als Sharon van Rouwendaal heeft Bottelier zijn heil gezocht in Duitsland. In Nederland is voor open water zwemmers geen speciaal High Performance Center, nu Eindhoven is ‘opgeheven’. Hij traint in Würzburg (Bayern) bij Stefan Lurz en als hij in Nederland verblijft kan hij terecht bij Job van Duijnhoven van De Dolfijn.

De andere deelnemers

Drievoudig winnaar Georgios Skotadis finishte als 6de (4de bij de heren) in 4:45:09,21 (PR). Tenzin Tieman zwom zijn persoonlijk record aan flarden, bijna 2 uur sneller dan zijn vorige snelste tijd. Daarmee finishte hij in 5:15:07,01 als zevende in totaal en als derde Nederlander. De nummer acht, Gerjan Cats, (jongere broer van André) had een tijd van rond de 6 uur voor ogen. Hij finishte in 5:24:37,32.
Bij de twee dames was het tot het einde een spannende strijd. In de laatste meters viel pas beslissing in het voordeel van de Duitse Elea Linke. Zij won in een tijd van 4:30:52,45, op de voet gevolgd door Madison Armstrong 4:30:53,57.

Totaaluitslag heren

  1. Lars Bottelier 4:09:36,77 2. Jan Härcog, Oostenrijk 4:16:42,81 3. Bas Takken 4:21:33,01 4. Elea Linka, Duitsland 4:30:52,45 5. Madison Amstrong 4:30:53,57 6. Georgios Skotadis, Griekenland 4:45:09,21, 7. Tenzin Tieman 5:15:07,01 8. Gerjan Cats 5:24:37,32

 

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport