Nieuws

21 augustus 2022

Tactisch sterke Van Rouwendaal imponeert met derde EK-goud op vijf kilometer

Sharon van Rouwendaal werd in het water van Ostia opnieuw Europees kampioene op de vijf kilometer open water. Foto: Orange Pictures.

Sharon van Rouwendaal prolongeerde bij de EK open water bij Ostia onder de rook van Rome haar titel op de vijf kilometer. De 28-jarige superstayer zwom in de laatste ronde naar de eerste plaats en stond die niet meer af. Bij de mannen ging de titel op de vijf kilometer naar de Italiaan Gregorio Paltrinieri.

In de eerste ronden mochten de Spaanse Maria de Valdés en daarna de Italiaanse Giulia Gabrielleschi het kopwerk doen. Dat kostte energie en kracht en daardoor misten ze het vermogen om Van Rouwendaal in de eindsprint te bedreigen.

'Moment kiezen'

"Ik lag na een halve ronde goed rond de derde, vierde positie. Toen vond ik ook echt de rust," zei de gouden winnares na afloop. "Ik had nog helemaal niet op kop gezwommen, ik moest mijn moment kiezen om dat te gaan doen. Ik wilde in de laatste halve ronde de leiding nemen, maar ik kon de boeien niet goed zien. Toen nam ik het besluit om naast Giulia Gabrielleschi te gaan liggen en ik zwem dan mijn eigen lijn naar de finish. Maar ook die finish was heel onduidelijk. Gelukkig had ik voor de race al een beetje gekeken waar ik me op moest focussen."

Het programma van de EK in het open water moest deze week vanwege de harde wind en hoge golven een paar keer worden aangepast. "Het viel nu best mee met de golven. Je hebt wel een andere slag nodig dan in vlak water of in het zwembad, maar het was niet superzwaar", aldus de meervoudig Europees kampioene. "Ik heb de afgelopen dagen drie trainingen in het open water gedaan, die waren veel zwaarder door de omstandigheden."

Superieur

Bij de EK van 2018 in Glasgow en vorig jaar in Boedapest pakte Van Rouwendaal ook al het goud op de kortste afstand. Op het EK in Berlijn van 2014 debuteerde zij met zilver en twee jaar later in Hoorn moest ze genoegen nemen met de vierde plaats na een navigatiefout in de finishtunnel. In eerste instantie wilde de zelfverzekerde Nederlandse deze EK ook nog de 25 kilometer zwemmen, maar ze moest een keuze maken tussen de twee afstanden omdat die vanwege wijzigingen in het programma nu op dezelfde dag werden gezwommen.

Geen uitslag voor Marcel Schouten en Lars Bottelier op 25 kilometer

Wegens de stevige golfslag in combinatie met een sterke stroming tijdens de EK open water nabij de kustplaats Ostia werd de wedstrijd over de 25 kilometer niet compleet afgewerkt en voortijdig afgebroken. Omdat het niet iedereen in het gehele veld (14 zwemmers) duidelijk was dat de race was stilgelegd, werd besloten om geen uitslag te publiceren.

Volgens Marcel Schouten waren de omstandigheden in de ruim 18 kilometer die hij had afgelegd erger dan bij het EK in 2016 in Hoorn. In eigen land werd hij toen vijfde, maar de omstandigheden omschreef hij toentertijd als een ‘wastrommel’.  

De 29-jarige routinier met een enorme staat van dienst zag voor de kust van Lido di Ostia menig collega ‘kopje onder’ gaan. “Het lukte me ook niet om in een goed slagritme te komen. Dat kwam mede door de onregelmatige golfslag.”

Lars Bottelier vond het terecht dat er geen uitslag kwam. “Achteraf gezien was duidelijk dat de Italiaanse zwemmers meer informatie hadden dan de rest van het veld. Ze sloegen drinkmomenten over, terwijl anderen, waaronder ikzelf, de tijd hiervoor namen. Daar hadden ze veel profijt van”, merkte de man uit IJmuiden op. Hij constateerde daarnaast nog een opmerkelijk feit. “Los daarvan gooiden ze het tempo flink omhoog na zo’n 15 kilometer. Iets dat je normaal gesproken niet zou doen op deze afstand.” 

Conclusie: het was chaos. De wedstrijdleiding was niet in staat pasklare oplossingen te bedenken. Wordt vervolgd?

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport