Nieuws

16 augustus 2022

Tweemaal brons (Toussaint en Van Roon) en eenmaal zilver (Steenbergen) voor TeamNL

Valerie van Roon haalde op de 50 meter vrije slag haar eerste individuele medaille op een groot toernooi. Foto: Orange Pictures.

Het scheelde maar 0,22 seconde of Marrit Steenbergen had op het EK in Rome op de 200 meter wisselslag een vijfde gouden medaille gehaald. Na 150 meter lag de Nederlandse nog op een forse achterstand van 2,19 seconde. Dankzij een supersnelle borstcrawl baan van 30.83 seconden maakte ze deze achterstand echter bijna goed. De Israelische slaagde er uiteindelijk ternauwernood in het goud alsnog veilig te stellen.

In de halve finales was Steenbergen ook al tweede, toen achter Katie Shanahan. De Britse werd in de finale uiteindelijk met 2:12.29 vierde omdat het brons bemachtigd werd door de Italiaanse Sara Franceschi, die met 2:11.38 0,24 seconde achter Steenbergen eindigde. Steenbergen zette uiteindelijk een tijd neer van 2:11.14, een PR. Na de rugslag lag Steenbergen vijfde en pas via de schoolslag was een medaillepositie in zicht. Vijfvoudig Europees titelhouder op dit nummer (2010 t/m 2018) Katinka Hosszu kwam niet in het stuk voor en tikte als achtste aan in 2:14.37. De Hongaarse (33) deed al mee in 2008 en won ook de 400 meter vier keer.

Dat Marrit Steenbergen nog zo goed was, leek niet mogelijk, omdat zij in het loodzware toernooi tot nu toe negen individuele starts en vier op de estafettes in de benen had. De medaillescore van vier keer goud, een keer zilver en een keer brons is daarom best uniek in het vrouwenzwemmen te noemen.

Van Roon en Giele duelleren om het brons

De medaille van Steenbergen was het tweede Nederlandse succes van de avond. Eerder maakte Valerie van Roon op het moment dat het moest haar faam waar met brons op de 50 meter vrije slag. De 24-jarige zwemster eindigde met 24.64 (0,01 seconde boven haar PR) achter de Zweedse Sarah Sjöström (goud, 23.91) en de Poolse Katarzyna Wasick (zilver, 24.20). Voor Van Roon was het haar eerste individuele medaille op een groot toernooi. Van Roon was afloop opgetogen: “Als je een baan hebt, heb je een kans. We gingen er allebei voor. Als het dan echt lukt is dat geweldig. Ik ben hier heel blij mee. Het lukte op het goede moment. Loon naar werken en een goede ‘boost’ op weg naar Parijs. Er zit nog veel meer in.”

Tessa Giele was de tweede Nederlandse in de finale. Haar tijd van 24,74 was sneller dan ooit en haar vierde plaats had zij niet verwacht. De reactietijd was al super en daarom was zij in baan acht heel goed op dreef en gefocust. “Ik mag echt niet klagen, want ik ging als achtste de finale in en kom er als vierde uit. Dat doet altijd een beetje pijn.” Toch bleef Giele strijdvaardig naar haar ‘roomie’ Van Roon toe. Ze gaf aan haar kamergenote aan dat de volgende keer de medaille voor haar is.

Brons voor Toussaint op 100 meter rugslag

De derde medaille ging was voor Kira Toussaint. Op de 100 meter rugslag lag zij lange tijd op koers voor goud, maar uiteindelijk sloegen de Italiaans Margherita Panziera (59.40) en de Britse Medi Harris (59.46) in de slotfase toe. En dus mocht Toussaint als derde naar het podium om voor haar 59.56  brons in ontvangst te nemen. “Ik ben blij met brons, maar ik kwam hier om te winnen”, aldus de korte en krachtige analyse van Toussaint direct na haar race. Maaike de Waard (1.00,54) werd achtste en ten opzichte van haar halve finale was dat een tegenvaller. 

Halve finales 50 meter vrije slag

Na de superserietijd op de 50 meter vrij van Thom de Boer (21.59 en slechts 0,01 seconde boven zijn NR van vorig jaar juli) was ook de winnende 21.72 in de tweede halve finale goed genoeg voor een gedeelde tweede plaats met de even snelle Zazzeri uit Italië. Diens landgenoot Deplano was goed voor 21.73. De Brit Ben Proud is na zijn 21.40 de grote kanshebber voor de Europese titel.

Helaas was de 22.02 van Jesse Puts in de eerste halve finale niet goed voor de finale. De Pool Juraszek stond een volgend optreden van de tweede Nederlander in de weg. Het scheelde 0,1 seconde. Aanvankelijk leek Puts veel sneller te kunnen zijn, maar in zijn laatste meters had hij voor de aantik niet genoeg kracht meer.

4 x 200 meter vrije slag mixed met een vijfde plaats voor Nederland

 

De 4 x 200 meter vrije slag mixed estafette leverde een vijfde plaats op. Luc Kroon (1.48,23), Stan Pijnenburg (1.48,93), Imani de Jong (1.58,93) en Silke Holkenborg (1.58,54) klokten 7.34,68 en dat was net iets langzamer dan het officieuze NR van 7:32.39. Dat staat sinds de EK Glasgow 2018 op naam van Stan Pijnenburg, Kyle Stolk, Robin Neumann en Femke Heemskerk. De Europese titel ging naar de Britten (7.28,16) die na een sterke laatste baan van Freya Anderson het Franse kwartet (7.29,25) het nakijken gaven.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport