Nieuws

12 augustus 2022

Marrit Steenbergen speelt EK-hoofdrol met twee maal goud

Marrit Steenbergen met haar gouden medaille van de 100 meter vrije slag. Fotocredit: Orange Pictures.

Marrit Steenbergen legde in Rome beslag op de Europese titel op het koninginnennummer, de 100 meter vrije slag. De 22-jarige specialiste, die aantikte in 53,24 seconden, was in de finale bijna vier tienden sneller dan de nummers twee en drie Charlotte Bonnet (Frankrijk) en Freya Anderson (Groot-Brittannië).

Het was na vele EJK-successen in 2015 en 2017 de eerste individuele EK-titel voor Steenbergen. Als lid van de estafetteploeg op de 4x200 meter vrije slag greep ze donderdag al goud na een sterke race als slotzwemster.

"Heel gaaf, het ging heel goed" zei Steenbergen vandaag na afloop voor de NOS-microfoon. "Ik zag na 50 meter al dat ik naast de Franse zwemster lag en ik moet het hebben van mijn 'terugbaan'. Ik was wel zenuwachtig, gisteren ging supergoed en dan wil je dat ook individueel laten zien. Bij de WK in Boedapest dit jaar ging het mis in de halve finale. Dat ik het nu hier laat zien en een persoonlijk record zwem in de finale, meer kan je niet hopen."

Geen medaille voor Kamminga

Arno Kamminga, die tijdens de Olympische Spelen van 2021 in Tokio twee zilveren medailles won, kwam in de finale van de 100 meter schoolslag niet in de buurt van het podium. Kamminga eindigde als zevende, op bijna anderhalve seconde van winnaar en favoriet Nicolò Martinenghi. De Italiaan eigende zich voor eigen publiek zijn eerste Europese titel toe. Landgenoot Federico Poggio werd tweede en Andrius Šidlauskas uit Litouwen zwom naar het brons.

"Ik heb alles gegeven. Het is wat het is. Dit is wat er nu inzat", zei Kamminga, die mede door een coronabesmetting bij de WK in Boedapest ruim een maand geleden geen ideale voorbereiding op de EK kende en van tevoren al aangaf dat hij zich nog niet geheel fit voelde. Later op de dag liet hij ook weten niet meer te starten op de 50 en 200 meter.

Korstanje naast podium

Nyls Korstanje slaagde er niet in te stunten op de 50 meter vlinderslag. De 23-jarige student had zich als snelste geplaatst voor de finale, maar greep daarin naast eremetaal. Korstanje was ruim twee tienden langzamer dan in de halve finales en tikte aan als vierde. De opdracht voor Korstanje, die studeert aan een Amerikaanse universiteit, is nu om zich als winnaar te profileren en het beste voor een finale te bewaren. De titel ging naar de baard- en snorloze Italiaan Thomas Ceccon, die 0,21 sneller was dan Korstanje. De Fransman Maxime Grousset deed een geslaagde greep naar het zilver en de Portugees Diogo Matos Ribeiro maakte er een Zuid-Europees podium van.

Gemengd wisselslagteam goed voor goud

De Nederlandse estafettezwemmers veroverden op de 4x100 meter wisselslag gemengd de Europese titel. De Oranje-ploeg, in de volgorde Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) en Marrit Steenbergen (borstcrawl), was na een flitsende wedstrijd met overmacht de snelste in de finale. Nederland bleef nummer twee Italië 1,88 seconde voor. Titelverdediger Groot-Brittannië, geen schim van het team van vorig jaar, gaf veel seconden toe en eindigde als derde.

Als derde Oranje-zwemmer moest Korstanje veel tijd goed maken op de landen die met twee mannen waren gestart. Hij tikte na zijn vlinderslag (50.72) net voor Italië (met Elena di Liddo) als eerste aan op 300 meter, waardoor Marrit Steenbergen het kon afmaken. Dat deed zij op magistrale wijze in 52.33. Zij toonde wederom haar vermogen om een race winnend af te sluiten in de wetenschap dat zij van de Italiaanse Silvia Di Pietro niets te duchten had.

De estafetteploeg was eerder op de dag in de series al onbedreigd als snelste uit de series gekomen in 3.46,64. Toen zwom Tessa Giele als laatste. Haar aandeel zou later ook beloond worden met goud. Zij wist op voorhand dat Steenbergen in de eindstrijd de beoogde slotzwemster was.

Bij de uitgestelde EK 2020, die vorig jaar plaatsvonden in Boedapest, veroverde het Nederlandse viertal zilver achter Groot-Brittannië. Op de WK eerder deze zomer was er voor de estafetteploeg op dit nummer brons. Het was voor Nederland sinds de invoering van de gemengde aflossingen in 2014 het tweede goud. Dankzij drie zilveren medailles staat het Nederlandse totaal inmiddels op vijf!

Cijfers en feiten dag 2

  • Finale 50 meter vlinderslag heren: 4e plaats Nyls Korstanje (23.10)
  • Finale 100 meter vrije slag dames: GOUD Marrit Steenbergen (53.24)
  • Finale 100 meter schoolslag heren: 7e plaats Arno Kamminga (59.68)
  • Halve finale 100 meter schoolslag dames: 7e plaats Tes Schouten (1.07,26  en geplaatst voor de finale)
  • Halve finale 100 meter vrije slag heren: 13e plaats Stan Pijnenburg (48,94 en niet geplaatst voor de finale)
  • Halve finale 50 meter vlinderslag dames: 4e plaats Maaike de Waard (25.97), 8e plaats Kim Busch (26.17). Allebei naar de finale.
  • Finale 4 x 100 meter wisselslag mixed: GOUD voor TeamNL in 3.41,73 (Kira Toussaint 59.49, Arno Kamminga 59.19, Nyls Korstanje 50.72, Marrit Steenbergen 52.33)
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport