Nieuws

09 juli 2022

Schoolslagzwemster Rosey Metz houdt het voor gezien

Rosey Metz met schoolslagcollega Anne Palmans (rechts).

Zondagavond 3 juli zwom schoolslagspecialiste Rosey Metz tijdens de Speedo Fast Water Meet in Amsterdam haar laatste wedstrijd als topzwemster. Dat vertelde de 21-jarige studente Bouwkunde aan bondscoach Mark Faber en iedereen, die dat weten wilde. Zij had zich gekwalificeerd voor de 50 meter schoolslag bij de EK Rome, maar daarvoor heeft zij bedankt.

Haar laatste grote wedstrijd was het WK in Boedapest in juni. Eigenlijk had ze gekozen voor de Universiade in China, maar dat toernooi in Chengdu werd vanwege Covid-19 uitgesteld tot volgend jaar.  

Het besluit om te stoppen kwam niet geheel onverwacht. In feite had zij al een tijdje geen plezier meer in zwemmen. Niet in de trainingen en niet in de wedstrijden. Na verschillende internationale titeltoernooien, zoals Europese en wereldkampioenschappen had ze niet echt het gevoel van ‘geweldig om dit mee te maken’. “Ik wil me nu richten op mijn studie bouwkunde aan de TU in Delft en vind daarnaast ook heel veel andere dingen leuk om te doen of om er eens op uit te trekken."

Niet genoeg voldoening

Kortom, de wedstrijdsport zwemmen bood haar niet genoeg voldoening meer. “Dan moet je eerlijk zijn naar jezelf en je trainers en daarom heb ik de knoop doorgehakt om te stoppen. Mijn besluit had niets te maken met het feit dat het vanaf komend seizoen binnen de KNZB niet meer mogelijk is me alleen op een 50 meter afstand te kwalificeren voor grote toernooien. Ik had de beslissing al eerder dit jaar genomen." Rosey Metz was actief op twee WK’s (2019 en 2022) en een EK langebaan (2021) en deed ook mee aan het EK kortebaan in Kazan 2021. Ze kwam in clubverband uit voor WVZ en werd daar getraind door Karin van Straaten.

Overstap naar Jon Rudd in Plymouth

Het begon ooit met zwemmen bij LAC in Rotterdam, waarna zij zich aansloot bij ZPC Wiekslag in Alblasserdam en vervolgens MNC Dordrecht. In het seizoen 2014-2015 volgde de overstap naar het Engelse Plymouth waar Jon Rudd, de coach van Olympisch kampioene 100 meter schoolslag Ruta Meilutyte, de algehele leiding had. Ook Moniek Nijhuis was in de aanloop naar Rio enkele maanden onder zijn hoede.

Vanaf januari 2016 maakte zij deel uit van het RTC Den Haag en ging daar verder trainen onder leiding van Karin van Straaten, die in de maanden daarvoor ook bij WVZ haar trainster was. Bij aanvang van het seizoen 2018-2019 werd Sven Jaeger haar trainer bij het OC Den Haag. In september 2018 begon Rosey Metz als HBO studente Landscape and Environment Management in Delft. Het laatste jaar trainde zij weer bij Karin van Straten in Rotterdam bij Rijn &Haeghe, het samenwerkingsverband van WVZ en Albion Feijenoord.

EYOF en EJK

Net zoals vele leeftijdsgenoten debuteerde zij bij het Europese Jeugd Festival (EYOF) in Tbilisi, Georgië, daarna volgden het EJK in Netanya 2017 en Helsinki 2018. In de Finse hoofdstad was zij finaliste (7e) op de 50 meter schoolslag en zwom ze de schoolslag in de finale 4 x 100 meter wisselslag estafette.

200 meter schoolslag

Vijf maal stond Rosey Metz op de hoogste trede van het podium bij de NK korte baan. Wie dacht dat zij alleen maar overweg kon met een 50 of 100 meter schoolslag kwam bedrogen uit. In december 2021 verraste zij met de Nederlandse titel op de 200 meter in het Haagse Hofbad. Haar winnende tijd was 2:25.73, goed voor de zevende plaats van de eeuwige ranglijst in Nederland.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport