Nieuws

29 juni 2022

Sharon van Rouwendaal pakt wereldtitel op 10 kilometer

Sharon van Rouwendaal tikt aan vlak voor Leonie Beck en Cunha. Fotocredit: Theo Kellner.

Sharon van Rouwendaal heeft goud op de tien kilometer openwater in Boedapest gewonnen. Het is de eerste wereldtitel van de olympisch kampioene op dit onderdeel in 2016.

Nadat de halve afstand op een tegenvaller was uitgedraaid, ging de 28-jarige olympisch kampioene van Rio de Janeiro naar eigen zeggen nu voor de perfecte race op de tien kilometer Tegen haar gewoonte in begon zij de race op een relatief rustig tempo; ze zwom lange tijd achterin.

Na de race legde Van Rouwendaal uit hoe ze zich op de tien kilometer had voorbereid. "Ik wist dat ik het anders aan moest pakken dan op de vijf kilometer. Ik kon die knop heel goed omzetten. Ik wilde slim zwemmen: wachten, wachten en dan alles geven op de sprint."

Aanvankelijk werd vóór haar de race gedomineerd door de Amerikaanse Katie Grimes, die vanaf de eerste plaats lang het tempo bepaalde. Ook de Franse Aurélie Muller, wereldkampioene in 2015 en 2017 en de Braziliaanse favoriete Ana Marcela Cunha (winnares op de vijf kilometer), zwommen voorin.

Steeds sneller

Na een kilometer of vijf brak het deelnemersveld in tweeën. Van Rouwendaal kon met de voorste groep mee. In de slotfase van de race zwom ze zelfs even op kop. Grimes bleek haar kruit te vroeg te hebben verschoten en zakte weg.

Op een kilometer van de finish werd het duidelijk dat Van Rouwendaal, de Duitse Leonie Beck en Cunha de podiumplekken zouden verdelen. In een spectaculaire eindsprint, waarin ze eerst wat achterlag, was Van Rouwendaal met een tijd van 2 uur, 2 minuten en 29 seconden de snelste. In het finishverhaal vertelde zij dat zij vooral slim moest zwemmen.

Eerste wereldtitel

Van Rouwendaal werd nooit eerder wereldkampioene. Wel behaalde ze drie keer zilver op de WK en telt haar erelijst liefst zevenmaal een Europese titel. Elf maanden geleden zette zij een belangrijke stap in haar loopbaan. Negen jaar was zij begeleid door de Fransman coach Philippe Lucas in Narbonne en Montpellier, maar toen was zij toe aan een nieuwe prikkel ofwel een nieuwe omgeving. Zij verhuisde naar coach Bernd Berkhahn in Maagdenburg. Hij is ook de man achter Florian Wellbrock. Ook Lars Bottelier heeft meerdere maken een poos getraind in Duitsland.

Donderdag zwemt Van Rouwendaal ook nog de 25 kilometer openwater (aanvang 07.20 uur). "Vanmiddag ga ik herstellen en dan gaan we zien wat ik morgen nog kan. Maar eerst ga ik even genieten." Lars Bottelier en Marcel Schouten beginnen om 7.00 uur.

Bron: KNZB, NOS en eigen informatie.

 

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport