Nieuws

27 juni 2022

Vernieuwde Nederlandse Sprintkampioenschappen worden een blijvertje

Sprintkampioen Zwemmen van Nederland bij de mannen Jeroen Baars. Links runner-up Joep Hoogerwerf. Rechts Niels de Boer die derde werd. Foto: Kees-Jan van Overbeeke.

Na acht jaar ter tafel brengen en soebatten was het dan eindelijk een feit: vanuit de KNZB was er geen bezwaar meer om Nederlandse kampioenschappen sprint te organiseren. De eenentwintigste editie vond plaats in het Rie Mastenbroekbad van het Zwemcentrum Rotterdam. De titelstrijd, die begon in 1993 (Emmen) en een onvrijwillig einde kreeg in 2013 (Heerenveen), verdiende een nieuwe kans bij nieuwe mensen binnen de KNZB.

Sprintkampioen van Nederland

Zoals bedoeld ging het om de vier 50 meternummers en de 100 meter wisselslag plus estafettes 4 x 50 meter wissel- en vrije slag. Nieuw was de onderverdeling Jeugd en All-in-senioren. Nieuw was tevens een element dat de status van het evenement belangrijker maakte: Sprintkampioen van Nederland.

De uitleg stond in de bepalingen:

  • De zwemmer en zwemster in de Open categorie met de meeste FINA-punten overall, d.w.z. over alle vijf individuele finales, wordt “Sprintkampioen Zwemmen van Nederland”. Voor de top 3 zijn bekers beschikbaar.
  • De zwemmer en zwemster in de Jeugd categorie met de meeste FINA-punten overall, d.w.z. over alle vijf individuele finales, wordt “Jeugd Sprintkampioen Zwemmen van Nederland”.

Extra titel voor echte zwemliefhebbers

Marjolein Delno (VZC) en Jeroen Baars (Blue Marlins) waren het meest allround en dus terecht de nieuwe sprintkampioenen van Nederland. Over alle vijf de finales verzamelden zij de meeste FINA-punten. Baars behaalde in totaal 2712 punten en hield daarmee Joep Hoogerwerf, de Dolfijn (2144 punten) en Niels de Boer, Hellas Glana (1955 punten) achter zich. Delno was bij de dames overtuigend de sterkste met een puntentotaal van 3496. Ze was daarmee de meerdere van haar clubgenote Femke Spiering (2185 punten) en Lynn Blommers, Blue Marlins (2124 punten). 

Bij de jeugd werd het overall klassement meisjes gewonnen door Columbiaan-zwemster Kimberly Ruiter met 3332 punten. Bij de jongens ging Luuk van Rooij van PSV met de titel en beker naar huis. Zijn opgetelde tijden waren goed voor 3143 punten.

Het was opmerkelijk dat Jeroen Baars (geboortejaar 1992) ook al aan de eerste reeks NK Sprint meedeed. In 2012 veroverde hij goud op de 50 vrij én 50 vlinder, een jaar later prolongeerde hij de titel op de 50 vlinder. Dat was aanleiding voor Speedo Nederland hem op te nemen in het Team Speedo. Hij en de eveneens winnende Marjolein Delno zijn echte zwemliefhebbers.

Zes kampioenschapsrecords

Dat er nieuwe Kampioenschapsrecords gevestigd zouden worden werd verwacht. Sommigen stonden nog te scherp of hadden illustere ‘eigenaars’.
Zeer bijzonder waren de drie van Renzo Tjon A Joe op de 50 meter vrije slag. De geboren Surinaamse zwemmer begon in de serie met 21.84. Daarmee verbeterde hij het record van Robin van Aggele (22.08 in 2008); hij ging verder met 21.42 in de halve finale en besloot zijn recordreeks in de finale met 21.13. De meeste tegenstand ondervond hij van de jonge, 20-jarige Brendon van den Berg (21.84), die uitkomt voor de Blue Marlins. Renzo, die in zijn loopbaan ook getraind heeft bij Anthony Nesty, is iets ouder (geboortejaar 1995). Ook zijn vlindertijd 23.15 was opmerkelijk. Op de vlindersprint moest hij echter zijn meerdere erkennen in Thomas Verhoeven. Net teruggekeerd van de WK in Boedapest kwam de nieuwe kampioen tot 23.04, waarmee hij de 23.29 van zevenvoudig kampioen Bastiaan Tamminga (2009) naar de geschiedenis verwees.
Het derde kampioenschapsrecord kwam op naam van Kasper Leeuw (geboren in 1993). In de halve finale 50 meter schoolslag noteerde hij 27,40 en daarmee onttroonde hij meervoudig sprintkampioen Robin van Aggele (27.49 in 2007).
Ook bij de dames was er een verandering door toedoen van Lynn Blommers (Blue Marlins). Met haar winnende 31.23 op de 50 meter schoolslag loste zij Jolijn van Valkengoed, de Dolfijn (31.38 uit 2007) af als snelste sprintkampioene.

De eerste kampioenen op de gemengde estafettes waren: 4 x 50 meter wisselslag ZPC Amersfoort 1:45.88 en 4 x 50 meter vrije slag De Dolfijn 1:35.93.Sprintkampioen Zwemmen van Nederland bij de mannen Jeroen Baars. Links runner-up Joep Hoogerwerf. Rechts Niels de Boer die derde werd. Foto: Kees-Jan van Overbeeke.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport