Nieuws

26 juni 2022

Estafettevrouwen sluiten WK af met NR 4 x 100 meter wisselslag

Marrit Steenbergen. Foto: Kees-Jan van Overbeeke.

De Nederlandse estafettedames Kira Toussaint, Tes Schouten, Maaike de Waard en Marrit Steenbergen zijn er in de finale van de 4 x 100 meter wisselslag op het WK in Boedapest in geslaagd om het tien jaar oude Nederlandse record van Sharon van Rouwendaal, Moniek Nijhuis, Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo uit de boeken te zwemmen. Dat record werd gevestigd tijdens de finale op de Spelen van Londen in 2012.

Destijds zwommen Sharon van Rouwendaal (1:00.72), Moniek Nijhuis (1.06.74), Inge Dekker (56.91) en Ranomi Kromowidjojo (52.91) samen naar 3:57.28. In Boedapest tikten Kira Toussaint (59.80), Tes Schouten (1:06.60 pr split), Maaike de Waard (57.39 pr split) en Marrit Steenbergen (53.55) gezamenlijk aan in 3:57.24, een nieuw Nederlands record. Daarbij was het knap dat ze dat deden in baan vijf en in woelig en vuil water.

Reacties

Bij het viertal overheerste na afloop de tevredenheid. “Vijfde is gewoon heel goed”, vond Kira Toussaint. "Nederland is er zo vaak niet bij geweest op deze estafette. We hebben vanmorgen gehad over een Nederlands record en dat is gelukt." Ook voor Tes Schouten was het een prachtige afsluiting. “Zo mooi dat we dit bereikt hebben met z’n vieren. Over mijn toernooi ben ik ook heel tevreden, zeker met halve finale plaatsen op de 100 en 200 meter schoolslag.” Voor Maaike de Waard was het bijzonder om de vlinderslag te zwemmen, terwijl zij toch meer rugslag zwemt bij toernooien. “Er zijn zeker mogelijkheden voor de toekomst, als we meer gewend zijn met elkaar, zeker wat betreft de overnames.” Voor Marrit Steenbergen gold dat ze vooral blij was met het resultaat, al had zij graag sneller willen zwemmen dan de 53.5. “Dit was niet de tijd waar ik voor ging, maar de tank was leeg.” In de gemengde estafette excelleerde zij met 52.55. “We wisten dat het heel spannend zou worden, maar vanmorgen wisten we niet of we de finale wel zouden halen. Dus ben ik daar wel heel blij mee, omdat ik toch een druk programma had deze week.”

In Boedapest ging het goud in 3.53,78 naar de Amerikaanse vrouwen Regan Smith, Lilly King, Torri Huske en Claire Curzan. Australië en Canada werden respectievelijk tweede en derde. Zweden eindigde als vierde. Nederland was in dit geweld het tweede Europese land.

Meilutyte verrast

Verder veroverde twee vrouwen goud die al als teenager ooit op de hoogste trede van het WK-podium stonden. Ruta Meilutyte verraste met goud op 50 meter schoolslag. De 25-jarige Litouwse was met 29,70 0,10 sneller dan Benedetta Pilato. Zij was eerder al gestopt met topzwemmen. In 2012 won ze als 15-jarige Olympisch goud op de 100 meter. Ze won daarna nog tal van medailles op WK's en EK's, maar in juli 2019 werd ze voor twee jaar geschorst vanwege het overtreden van de dopingregels. Meilutyte keerde in december 2021 terug en won deze week al een bronzen medaille op de 100 meter schoolslag. In de finale van de 50 meter schoolslag leidde ze van start tot finish.

Tiende WK-goud langebaan voor Sjöström

Sarah Sjöström veroverde op de 50 meter vrije slag haar tiende wereldtitel bij een WK langebaan. De Zweedse, die eerder deze week al goud won op de 50 meter vlinderslag, was in de spannende finale met 23,98 0,20 sneller dan de Poolse Katarzyna Wasick.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport