Nieuws

22 juni 2022

Corbeau gaat Nederlandse eer hoog houden in schoolslag finale

Casper Corbeau. Credit: Kees-Jan van Overbeeke.

Dag vijf van de WK zwemmen in Boedapest is voor de Nederlandse blikvangers Kira Toussaint, Marrit Steenbergen en Arno Kamminga niet verlopen zoals mocht worden aangenomen. Succes was er wel voor Casper Corbeau, die de finale van de 200 meter schoolslag haalde.

Casper Corbeau zwom met overtuiging de eerste halve finales met als voornaamste tegenstanders de Zweed Persson (2:08.54) en de Japanner Hanaguruma (2.08.75).Corbeau plaatste zich uiteindelijk als zesde (2:09.17) voor de finale, die donderdag op het programma staat. De 21-jarige Corbeau viel in de series eerder op de dag op door de tweede tijd (2:09.5) te zwemmen.

Olympisch kampioen Zac Stubblety-Cook tikte met 2.06,72 als snelste aan. Hij bleef nog wel flink verwijderd van zijn eigen wereldrecord van 2.05,95, maar in de finale zal hij echt laten zien wat hij in zijn mars heeft. Corbeau werd met zijn prestatie de tweede Nederlander in de historie, die zich plaatste voor een WK-finale op de langste schoolslag afstand. Zijn voorganger was Benno Kuipers, die in 1998 zesde werd.

'Bekkie stond op half elf'

Zoals vlak voor de halve finales bekend werd, ontbrak Arno Kamminga in de halve eindstrijd. Over het terugtrekken van Kamminga zei bondscoach Mark Faber: "Bekkie stond op half elf".
Kamminga zelf vulde aan: "Ik ben er eigenlijk best trots op dat ik er desondanks nog twee medailles uit heb weten te persen: zilver op de 100 meter schoolslag en gisteren met mijn ploeggenoten een prachtige bronzen plak op de 4 x 100 meter gemengde wisselslagestafette. Maar nu merk ik dat de koek echt op is."

Finale 50 meter rugslag

Kira Toussaint speelde in de finale van de 50 meter rugslag geen rol van betekenis. De Europees kampioene van 2020 en ER-houdster met 27.10 (april 2021) tikte als achtste en laatste aan in een tijd van 27,80. Ze had geen beste start en lag daardoor meteen achter op de rest.

De Canadese Kylie Masse, die eerder zilver pakte op de 100 meter rugslag, won de finale in 27,31. De Amerikaanse Katharine Berkoff (27,39), dochter van voormalig wereldrecordhouder David (1988)  en de Française Analia Pigree (27,40), erkend korte baanspecialiste, completeerden het podium.

Trots op finales

"Ik ben niet moe. Als ik nog een keer zou moeten zwemmen, zou ik dezelfde tijd neerzetten", zei Toussaint na afloop. "Ik heb hier twee finales gezwommen, daar ben ik heel trots op." Eerder werd ze zesde in de finale van de 100 meter rugslag.

Marrit Steenbergen verslikt zich

Voor Marrit Steenbergen viel het doek in de halve finales van de 100 meter vrije slag. Na een niet geheel vlekkeloze race tikte ze aan in 54,11. Dat bleek de elfde tijd in totaal, waar een plek bij de eerste acht nodig was voor de finale. "Ik was gisteren zo goed. Nu lig ik in de golven van anderen, verslik ik mij en ga ik heel rommelig zwemmen", reageerde ze na haar race. "Ik zoek verder geen excuses, ik moet gewoon harder zwemmen."

Een bijzondere prestatie leverde zeer zeker Tes Schouten. De 22-jarige pupil van Mark Faber was in de halve finales sneller dan haar ochtendtijd en bleef met 2:26.25 een fractie (0.13 seconde) boven haar in februari gezwommen NR van 2.26.12. Vaak miste zij bij een EK of WK de vereiste vorm om naar wens te presteren. Nu lukte het wel.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport