Nieuws

21 juni 2022

Brons voor gemengde estafetteploeg in Boedapest

De bronzen gemengde estafetteploeg met van links naar rechts Arno Kamminga, Kira Toussaint, Marrit Steenbergen en Nyls Korstanje.

De Nederlandse gemengde estafetteploeg heeft op de 4 x 100 meter wisselslag beslag gelegd op de bronzen medaille. En dat was een geweldige prestatie van Kira Toussaint (rugslag), Arno Kamminga (schoolslag), Nyls Korstanje (vlinderslag) en Marrit Steenbergen (borstcrawl), die alleen de Verenigde Staten en Australië voor moesten laten gaan. De grote concurrenten Groot-Brittannië en Italië bleven met lege handen achter.

Toussaint  begon met haar aandeel in 59.72 en dus was het afwachten hoe de het allemaal verder zou gaan, want in deze estafette mogen de landen zelf uitmaken in welke volgorde ze hun zwemmers het water in sturen. In een veld met nog twee vrouwen en vijf mannen tikte Toussaint als achtste aan, waarna schoolslagzwemmer Kamminga Nederland met zijn 58.28 naar de vijfde plaats zwom.

Nyls Korstanje was de juiste man met zijn splittijd van 50.99 op de vlinderslag en hij behield die positie voor het Nederlandse viertal, waarna Marrit Steenbergen er een uitstekende 100 meter vrije slag uitperste en blijk gaf als geen ander te kunnen duelleren. Na de eerste 50 meter lag ze op een vierde plek waarna ze maar net tekort kwam voor de zilveren medaille. Nooit was zij als slotzwemster in een estafette zo snel als nu met 52.55. Zij finishte in 3:41,54, de Australische Shayna Jack in 3:41,34. De USA won in 3:38.79

In de ochtend plaatste de Nederlandse vier zich nog als tweede voor de finale, achter de Amerikanen. Korstanje, Kamminga, Toussaint en Steenbergen klokten toen een tijd van 3:43,48. De Amerikanen waren iets sneller met 3:43,16.

Reacties bij de NOS

Na de race kon het viertal z'n geluk niet op. Toussaint dacht aan een plek in de top van het veld, maar op een medaille had ze niet direct gerekend. "Ik heb heel hard staan gillen, het was echt fantastisch", zei ze na afloop. "Plek 3, 4 en 5 zouden heel dicht bij elkaar liggen. Maar echt fantastisch dat we het gewoon geflikt hebben, heel gaaf."

Steenbergen, die onder aanvoering van haar ploeggenoten de show stal, beleefde een magische 100 meter. "Ik zag dat ik al vrij snel bij die Australische in de buurt kwam. Toen tikte ik aan en zag ik dat de anderen helemaal uit hun dak gingen."

Kamminga bekende na de ochtendsessie te hebben getwijfeld over deelname aan de finale, omdat hij zich niet helemaal fit voelde. Na afloop waren die pijntjes even verleden tijd. "Dat accepteer je en dat hoort erbij. Ik heb echt genoten. Op dit moment doet mijn keel het meeste pijn van het aanmoedigen van Marrit."

Amerika zonder gouddelver Dressel

Het Amerikaanse team moest het in de finale doen zonder Caeleb Dressel. De titelhouder op de 100 meter vrije slag liet enkele uren voor de avondsessie in Boedapest weten om "medische redenen" niet mee te doen aan de halve finales van die 100 meter.

Voor de beste prestatie van de avond tekende Kristof Milak (Hongarije) met zijn 1:50.34 op de 200 meter vlinderslag, een verbetering van zijn eigen wereldrecord van drie jaar geleden in Gwangju (1:50.73). De mooiste race was de 800 meter vrije slag mannen, waarop Romanchuk (Oekraïne) lange tijd leidde. Tegen de eindsprint van de Amerikaan Finke was hij niet opgewassen.

Toussaint net aan naar finale 50 meter rugslag, De Waard net niet

Eerder op de avond plaatste Kira Toussaint zich net aan voor de finale van de 50 meter rugslag. In de halve finales tikte ze aan in 27,69. Dat bleek uiteindelijk de zevende tijd in totaal voor de houdster van het Nederlands record (27,10).

Maaike de Waard redde het juist net niet. De 25-jarige zwemster moest genoegen nemen met de vijfde plaats in haar halve finale. Met een tijd van 27,77 bleef ze maar net boven haar persoonlijk record van 27,69. Toch was dat niet genoeg voor een finaleplaats. Ze werd in de eindrangschikking uiteindelijk tiende.

Vorig jaar veroverde Toussaint in hetzelfde zwembad de Europese titel. De Waard pakte toen brons.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport