Nieuws

21 juni 2022

Toussaint kan niet vlammen in finale 100 meter rugslag

Kira Toussaint miste in haar eerste finale bij de WK zwemmen in Boedapest het vermogen haar prestatie (4e) van de halve finale om te zetten in een nog betere tijd in de finale van de 100 meter rugslag. Zij tikte na een rappe opening (28.80) aan als zesde. De Amerikaanse Regan Smith werd wereldkampioen in 58.22.

Het was voor het eerst in haar carrière dat Toussaint zich had geplaatst voor de finale op de 100 meter rugslag bij de WK lange baan. Bij de wereldkampioenschappen kortebaan deed ze vorig jaar in Abu Dhabi al wel mee om de medailles, maar toen tikte ze als vierde aan.

Na de gelijk opgaande strijd met Smith en de Canadese Masse op de eerste 50 meter viel Toussaint daarna wat terug en de laatste meters verliepen moeizaam. Dus zat er niet meer in dan de zesde tijd. Het zilver ging naar titelverdedigster Kylie Masse en het brons was voor de Amerikaanse Claire Curzan.

"Ik vond het zo gaaf om hier te staan", vond Toussaint na haar race. Ze moest wel toegeven dat alles dat ze had opgestoken van haar tijdelijke terugkeer in Tennessee, geen vervolg kreeg in de race.

Geen finaleplaats Corbeau en Steenbergen

Caspar Corbeau slaagde er niet zich te plaatsen voor de finale van de 50 meter schoolslag. De in Californië geboren Nederlandse zwemmer werd twaalfde in de halve finales met een tijd van 27.44 seconden. Corbeau kwam 24 honderdste te kort om een finaleplek te veroveren. Net als in de series zette Nicolo Martinenghi de snelste tijd neer.

Marrit Steenbergen begon in haar halve finale 200 meter vrije slag voortvarend en keerde halverwege na een opening van 27.25 en 57.02 (29.77) als derde. Het verval was met een tussentijd van 27.60 op de derde baan te groot en op de laatste 50 meter (31.27) bleek zij toch te veel van haar krachten gevergd te hebben. De 1:58.93 was 0,6 seconde langzamer dan haar serietijd. Uiteindelijk zat er niet meer in dan de vijftiende plaats.

Wereldrecord Ceccon op 100 rug mannen

Op de 100 meter rugslag bij de mannen excelleerde Thomas Ceccon. De 21-jarige Italiaan, alweer zo’n talent dat snel doorbreekt, pakte het goud in een wereldrecord van 51,60. Ceccon, die olympisch zilver won op de 4 x 100 meter vrije slag en brons op de 4 x 100 meter wisselslag, was 25 honderdste sneller dan het oude wereldrecord van Ryan Murphy. Sensationeel was de wereldtitel voor de Roemeen Popovic (18) op de 200 meter vrije slag. Hij wordt al gezien als de aanstaande Olympisch kampioen.