Nieuws

19 juni 2022

Eerste medaille voor Nederland: WK-zilver Arno Kamminga

Arno Kamminga behaalde een zilveren medaille op de WK zwemmen in Boedapest. In de finale van de 100 meter schoolslag werd hij tweede achter de Italiaan Nicolo Martinenghi. Voor Kamminga was het zijn eerste WK-finale in zijn carrière.

De nummer twee van de Olympische Spelen van Tokyo had een goede start en lag lange tijd op de derde plaats achter Martinenghi en de Amerikaan Nic Fink. Na het keerpunt kon Kamminga nog versnellen en de Amerikaan Fink voorbij zwemmen. Martinenghi was echter niet in te halen en dus werd het een tweede plaats. "Ik ben er heel tevreden mee", keek Kamminga met een positief gevoel terug op zijn race, die volgens hem "lekker ging". "Vanochtend werd ik toch niet helemaal lekker wakker, maar dit was de beste race die ik hier heb gezwommen. In het eerste deel wilde ik bijblijven om dan in het tweede deel toe te slaan, maar de Italiaan was te sterk", zei de Nederlandse kampioen. Voor de 22-jarige Martinenghi was het de eerste wereldtitel langebaan. Bij de Olympische Spelen in Tokio sleepte de Italiaan achter Peaty en Kamminga het brons in de wacht. Grote afwezige in Boedapest is Adam Peaty, tweevoudig olympisch- en drievoudig wereldkampioen op de 100 meter schoolslag. De 27-jarige Brit moest de WK laten schieten vanwege een gebroken voet, die hij opliep bij een danswedstrijd op de televisie.

Kira Toussaint en Tes Schouten

Op de 100 meter rugslag plaatste Kira Toussaint zich voor de finale. Ze tikte in haar halve finale als derde aan in 59,16 seconden, de vierde tijd in totaal en haar snelste seizoenstijd. Maaike de Waard slaagde er net niet in de finale te bereiken. Ze kwam met haar eindtijd van 1:00.15  negen honderdsten van een seconde tekort voor een finaleplaats, die nu voor Emma Terebo, FRA (1:00.06) was weggelegd.

Tes Schouten kwam in actie op de 100 meter schoolslag, waarop zij vanmorgen 1.07.14 zwom. Haar hoop om in ieder geval sneller te gaan ging niet in vervulling en zij bleef ver verwijderd van een finaleplaats. In haar halve finale werd zij achtste in een tijd van 1.07,20. In totaal was dat de vijftiende plaats. Nooit eerder was de NR-houdster (1:06.92) zo snel bij een internationaal kampioenschap.

Caeleb Dressel

Caeleb Dressel veroverde zijn vijftiende wereldtitel in het 50 meterbad. De 25-jarige Amerikaan, die vorig jaar in Tokio maar liefst vijf olympische titels won, zegevierde in Boedapest op de 50 meter vlinderslag. De 42-jarige Braziliaan Nicholas Santos pakte zilver en werd daarmee de eerste veertiger met een medaille op de WK langebaan. Dressel had zaterdag met de Amerikaanse estafetteploeg al goud gepakt op de 4 x 100 meter vrije slag. Na de vorige WK, in 2019 in Zuid-Korea, ging de Amerikaan met zes gouden medailles en twee zilveren naar huis. Dressel is op jacht naar het record van zijn landgenoot Michael Phelps, die 26 keer wereldkampioen werd. De 19-jarige Amerikaanse Torri Huske won in Boedapest de 100 meter vlinderslag. Het goud op de 200 meter wisselslag ging naar haar één jaar oudere landgenote Alex Walsh (2.07,13).

Bronnen: NOS, Algemeen Dagblad en Boedapest Boulevard.