Nieuws

15 mei 2022

Feestelijk eerbetoon bij afscheid Grote Drie

Ferry Weertman, Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk
Ferry, Ranomi en Femke met een bijzonder aandenken.

Ferry Weertman, Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk worden met recht de Grote Drie van de laatste vijftien jaar topzwemmen genoemd. Het drietal kreeg op woensdag 11 mei in het Eindhovense Hotel Van der Valk een feestelijk eerbetoon aangeboden door de KNZB.

Het was alles ‘zwemmen’ wat de klok sloeg in de aanwezigheid van familie, vrienden, oud-ploeggenoten, ex-trainers, sponsors, mediavertegenwoordigers en vele anderen die een steentje hebben bijgedragen aan hun topsportcarrière. De KNZB benoemde het drietal tot Lid van Verdienste.

Drie zwemjournalisten van naam

Drie journalisten van naam met veel of alleen maar zwemmen in hun pakket kwamen als eerste aan de beurt met een ode aan één van de toppers. De onlangs teruggetreden John Volkers sprak Femke Heemskerk toe in de van hem bekende fraaie Volkskrant-stijl, waarna Natasja Weber (nu freelance, maar eerder Eindhovens en Algemeen Dagblad)  haar bijdrage over Ferry Weertman liet uitspreken door diens beste vriend Roland Beekes. Swimjos (Jos van Kuijeren) heeft de loopbaan van Ranomi Kromowidjojo van nabij gevolgd sinds haar eerste slagen buiten Groningen bij de Jaargangsfinales van LZ 1886 in 1999. Van de 31 toernooien tussen 2005 en 2021 (EK en WK korte en lange baan en Olympische Spelen) miste hij er vijf. Wel was hij bij elk Nederlandse kampioenschap vanaf haar juniorentijd. Hij zong haar toe in een persoonlijke en zelf gemaakte tekst op “To all the girls I loved before” van Willy Nelson en Julio Iglesias.

Het drietal werd door verschillende sprekers lof toegezwaaid, onder meer door André Cats, directeur topsport van NOC*NSF die hen namens TeamNL een fraai beeldje overhandigde. Cats – tot voor kort technisch directeur van de KNZB – werd daarna zelf verrast door KNZB-directeur Aschwin Lankwarden die hem middels de ‘gouden speld’ bedankte voor zijn grote verdiensten voor de zwemsport door de jaren heen.

Afscheid van acht andere topzwemmers

Ook werd er in het Van der Valk Hotel afscheid genomen van een achttal andere zwemmers die de afgelopen periode zijn gestopt met topsport. Oud-olympiers Esmee Vermeulen, Kyle Stolk, Maud van der Meer, Joeri Verlinden, Tamara van Vliet, Tim van Duuren, Chantalle Zijderveld en Querijn Hensen kregen zowel van de KNZB als van TeamNL een aandenken aan hun topsportcarrière.

Extra speciaal was het dat zij werden uitgezwaaid door (een deel van) de zwemploegen voor het komende WK in Boedapest en het WK Para-zwemmen in Madeira.

Tussen alle mooie afscheidswoorden en -cadeaus door kregen Arno Kamminga (o.a. tweevoudig winnaar van een zilveren medaille op de Olympische Spelen van Tokio) en Rogier Dorsman (drie keer goud op de Paralympische Spelen) uit handen van KNZB-bestuurslid Mathilde Vink de KNZB-prestatieprijs 2021 uitgereikt.

Bron: KNZB.

In het komend nummer van Zwemkroniek leest u meer over het afscheid van dit illustere trio.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport