Nieuws

11 april 2022 • Jos van Kuijeren

“Er moet nog hard gewerkt worden, maar is geen paniek”, aldus Mark Faber

Tessa Giele bij de WK korte baan in Abu Dhabi met haar estafettemedailles

Halverwege de EK/WK-kwalificatiedagen in Eindhoven was Mark Faber nog niet in paniek in zijn eerste reactie bij tv-verslaggever Martin Vriesema van het NOS-Sportjournaal. “Maar” verduidelijkte de bondscoach, “er moet nog heel hard gewerkt om over een paar maanden met een ploeg naar Boedapest te kunnen gaan.”

Geen paniek, maar wel bezorgdheid en de realiteit in de gaten houden in een tijdperk dat er geen Ranomi of Femke zijn om het NK-gezicht te redden. Er is wel al een aantal kandidaat WK-deelnemers op grond van de geleverde prestaties 2021 bij EK en OS.

In het Pieter van den Hoogenband zwemstadion was op dag 1 alleen de winnende 1.58.30 van Marrit Steenbergen op de 200m vrije slag van WK-kaliber. Op dat onderdeel kwamen twee andere dames heel dicht in de buurt van vereiste tijd (1.58.66). Precies een jaar geleden zwom Silke Holkenborg bij EQM 2021 2.00.61 en in de volgende 12 maanden toonde zij nu bijna de vereiste progressie met een fraai pr van 1.58.70. Helaas 0,04 seconde te kort om echt met een gerust hart het zwembad te verlaten. Ook Imani de Jong kwam dicht in de buurt met haar 1.58.88.  De ontwikkeling van beide dames gaat met tussenpozen toch de goede weg op, vindt de bondscoach.

Op de schoolslag wordt Nederland in Boedapest vertegenwoordigd door de sprintsters Rosey Metz en Anne Palmans (in Eindhoven nu 31.15) en Tes Schouten, dankzij haar 1:07.39 op de 100 meter in de Duna Arena een jaar geleden bij de EK.

Marrit Steenbergen kwam na de geslaagde greep voor een WK-ticket op de 200 vrij één honderdste van een seconde tekort op de 100 meter, maar toonde wel haar kwaliteiten voor een start op de 200 meter wisselslag. Met 2.12.44 staat zij nu tweede op de Eeuwige ranglijst van Nederland achter NR-houdster Femke Heemskerk (2.20.21 in 2014).
Van de aankomende generatie maakte Tessa Giele de grootste sprongen. In een schitterend duel op de 50 meter vlinderslag moest zij slecht 0,01 seconde toegeven op de Egyptische Farida Osman (25,95) , winnares van WK-brons in 2017 en 2019. Op de NL-lijst voor Boedapest is zij twee achter Maaike de Waard (25.76). En dus is Brielse de tweede Nederlandse op de vlindersprint in Boedapest.

Ook Valerie van Roon slaagde erin een WK-ticket te bemachtigen. Zij won de 50m vrije slag in 24.81 en dat is een opsteker na de ellende van vorig jaar toen zij na het gedoe rond haar OS-kwalificatie en rugklachten al haar dromen in rook zag opslaan. Coach Job van Duijn was kort en krachtig in zijn waardering: “Zó verdiend!”

Bij de mannen bevestigde Arno Kamminga zijn drie schoolslagstarts om op WK-herhaling te gaan in Boedapest (zijn debuut was in 2017). Caspar Corbeau heeft kwalificatie vorig jaar verdiend en hij hoopt begin juni in Nederland te arriveren. Thom de Boer, Jesse Puts en Stan Pijnenburg presteerden naar behoren. Nyls Korstanje bleef in de USA en weet dat hij geplaatst is voor Hongarije.

Voor Luc Kroon verliep het EQM helemaal niet naar wens. Hij besloot in overleg met coach Faber niet meer te starten op dag 3: “Ik was gewoon niet fit. Voelde me slecht en had echt geen energie, maar we weten niet wat ‘t is. We gaan morgen kijken of we erachter kunnen komen waardoor het komt.”

 Uitslagen: https://livetiming.knzb.nl/EQM2022

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport