Nieuws

30 maart 2022

Femke Heemskerk Sportpersoonlijkheid van Nederland 2021

Tijdens een bijeenkomst van de NSP (Nederlandse Sport Pers) in het gebouw van de Nederlandse Loterij in Rijswijk is Femke Heemskerk maandag 28 maart in Rijswijk uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar.

Dit gebeurde natuurlijk vanwege haar prestaties zoals de Europese titel op de 100 meter vrije slag, maar ook omdat zij zoveel tegenslagen heeft overwonnen in 15 jaar topsport en zo haar onverzettelijkheid heeft getoond!

Uitgeroepen worden tot sportpersoonlijkheid van Nederland is heel bijzonder. Voorgangers waren o.a Max Verstappen (17 jaar bij de eerste verkiezing in 2014) en de voetballers Arjan Robben en Robin van Persie.

Femke kon zelf niet aanwezig zijn op de Sport & Media Borrel, waar tal van mediavertegenwoordigers genoten van de bekendmaking der prijzen en de gezelligheid. Daarom werd de topzwemster tijdens een video-opname op donderdag 24 maart in het Amsterdamse Sloterparkbad namens de jury toegesproken door zwemjournalist Jos van Kuijeren, die later in Rijswijk nog nader inging op de rol van de media tijdens haar loopbaan.

Van Kuijeren volgde haar imposante carrière vanaf het NK 2002 in Amersfoort tot en met de EK 2021 in Boedapest. Het ging de jury niet alleen om de geweldige erelijst van Femke Heemskerk, maar vooral om de manier waarmee zij omging met tegenvallers, om haar teamgeest en om haar grote successen. Haar karakter kwam tot uiting op de grote ingelijste foto, die zij als blijk van waardering mocht ontvangen. Haar open- en eerlijkheid naar de media, haar kwetsbaarheid of hoe zij kon filosoferen en nadenken over de stappen, die zij had gezet of de genomen beslissingen.

Dat pakte niet altijd even succesvol uit. Zoals bijvoorbeeld toen Marcel Wouda haar in 2016 wel kon trainen, maar niet kon coachen op het moment suprème in Rio. Femke koos dat jaar voor een ‘avontuur’ bij Philippe Lucas in Narbonne. Daarover zei zij later o.a.: “Ik was bij hem te veel een Labrador, die alles accepteerde en te weinig een Pitbull, als ik zo hard aangepakt was in de training en niet kon besluiten om de volgende dag gewoon niet te komen.” Hoe dat allemaal verlopen is, heeft de kijker kunnen zien in de film 0,03 seconde van Suzanne Raes.

Zo was Femke Heemskerk. Nooit opgeven en altijd doorgaan. Uiteindelijk boekte zij vier jaar later haar grote overwinning op zich zelf met de Europese titel op de 100 meter vrije slag in Boedapest, gevolgd door de zesde plaats in de finale van hetzelfde nummer in Tokio. Vooral haar schitterende techniek was een lust voor het oog. Bijzonder in al die jaren was natuurlijk haar aandeel in 33 podiumplaatsen op estafettes. En dat meerdere malen in races, waarin zij boven zichzelf kon uitstijgen. In vele opzichten is Femke Heemskerk, altijd gesteund door sponsor Speedo, met recht een Golden Girl geweest voor het Nederlandse zwemmen. Dank je wel Femke Heemskerk!!

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport