Nieuws

17 februari 2022 • Jos van Kuijeren

Details maken het verschil

Trainingssessie met de Nederlandse jeugdzwemploeg
Coach Janssen en zwemmer Koen de Groot bestuderen de beelden

"We trainen in vergelijking met andere landen niet echt hard, ik denk dat we slim trainen, en het InnoSportLab helpt echt om naast hard ook slim te trainen" - aldus Geert Janssen, de coach van de Opleidingsploeg van het OC Eindhoven en assistent-bondscoach van de nationale ploeg, na afloop van de training van de Nederlandse jeugdzwemploeg.

Afgelopen vrijdagochtend kregen enkele elitezwemmers van de next-generation van het Nederlandse zwemmen de kans om in InnoSportLab de Tongelreep te trainen, waarbij de focus lag op de starts. De groep van verschillende leeftijden van 13 tot 18 jaar vertegenwoordigt het hoogste niveau in Nederland. Verschillende leden hebben titels behaald bij NK Jeugd en Junioren jaargangsrecords op hun naam gebracht.

Krachten meten

Dankzij het high-tech startsysteem van het Lab kregen jonge zwemmers de kans om elk aspect van hun starts te verbeteren. Het systeem bestaat uit de in het blok ingebouwde elementen (krachtplaten) , die helpen om de krachten van de zwemmers bij de start te meten, en camera's boven en onder water om de lijn van de ‘waterintrede’ te analyseren. Met behulp van de software zijn zwemmers altijd in staat hun start te vergelijken met hun vorige starts om zo elk detail te verbeteren.

Waardevolle kans

Volgens coach Janssen was dit een zeer waardevolle kans voor de jonge talenten. Het zien van hun starts in slow motion en het herkennen van hun eigen fouten speelt een belangrijke rol in hun ontwikkeling, net als de hulp van specialisten zoals Roald van der Vliet en Sander Schreven van InnoSportLab.

Leidraad

Geert Janssen voegde hieraan toe, dat hij verwacht dat het Lab een leidraad zal zijn in de ontwikkeling van zowel training als coaching voor de volgende generatie van het Nederlandse zwemmen als de samenwerking wordt voortgezet, in de hoop om in de toekomst olympische medaillewinnaars te "produceren" dankzij de technologische voordelen die InnoSportLab de Tongelreep biedt.

Bron met dank aan Geert Janssen: https://islt.nl/en/details-make-the-difference-training-session-with-the-dutch-national-youth-swimming-team

 

 

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport