Nieuws

16 februari 2022 • Jos van Kuijeren

Hoogte training in Flagstaff (USA), ervaringen en meningen

Luc Kroon

Begin februari kwam een twaalftal zwemmers terug van een drieënhalve week durende trainingsstage op ‘hoogte’ in het Amerikaanse Flagstaff. Op sociale media reageerden Kira Toussaint en Stan Pijnenburg positief over hun ervaringen in Flagstaff. De Zwemkroniekredactie vroeg Luc Kroon, Arno Kamminga en bondscoach Mark Faber naar hun reactie.

Voor Luc Kroon was de hoogtetraining geen nieuwtje, want voor de 20-jarige Volendammer was het al de vijfde keer dat hij dit beleefde. De eerste vier waren met jeugdselecties in Europa,  de laatste daarvan met Team 24 in Ezrem, Turkije. “Als ik terug kijk dan was het één keer minder geslaagd, maar meestal heb ik er goed mee om kunnen gaan. Trainingen op hoogte zijn heel zwaar, dat hakte er altijd wel in”. Dat was ook het geval in Flagstaff. Voor de zwemmer van het HPC Amsterdam zijn 200 en 400m vrije slag belangrijke nummers en daarom is hij gewend aan intensieve sessies. “In de eerste week was het wennen met lichte trainingen, maar in de tweede week betekende het bij elkaar al 65 kilometer. Toen kwam er een week waarin dagelijkse trainingen van twee of tweeënhalf uur op het programma stonden”. In de laatste week volgden de ‘afbouw’ trainingen. Direct na thuiskomst op zondag 5 februari stond op maandag al weer de eerste trainingsweek in Amsterdam te wachten.   

Nu staat in Eindhoven de eerste wedstrijd van 2022 op het programma. De Europese kampioen 400 vrij van Kazan 2021 (kb) gaat van start op de 100, 200 en 400 meter vrije slag. Het zal voor hem en veel andere zwemmers mentaal en fysiek best lastig zijn omdat zij na enkele maanden intensieve wedstrijden en bijbehorende trainingen op de korte baan (ISL, EK en WK) nu moeten schakelen naar de lange baan. Althans, dat is de verwachting van bondscoach Mark Faber.

Volgende week woensdag 23 februari stappen Arno Kamminga en Luc Kroon in het vliegtuig richting Querétaro  in Mexico (op 1800m hoogte) om daar deel te nemen aan een tweedaagse invitatiewedstrijd.  Voor de twee Nederlanders een bijzondere gebeurtenis. “We hebben er heel veel zin in”, meldde Kamminga. “Voor mij zijn dit de krenten in de pap”. Ook Kamminga was zeer te spreken over de stage in Flagstaff: “De hoogtestage is zeker goed verlopen! Erg pittig, maar ik ben weer goed fit onderhand.”

Ook bondscoach Mark Faber kijkt met een goed gevoel terug op de stage in Flagstaff. “Het is de bedoeling dat we richting Parijs 2024 twee keer per jaar in de basisperiode intensief kunnen trainen. Dan heeft het effect, zeker met maatwerk door individueel gericht trainingen. Hoogtetraining is één van de voorbeelden voor variatie in de aanpak, waarbij jaarlijks drie trainingen (van 3 weken) per seizoen worden gepland.

Dit is de link naar de uitslagen in Eindhoven: https://livetiming.knzb.nl/ESM2022

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport