Nieuws

14 februari 2022

Lars Bottelier zwemt officieus Nederlands record op 25 kilometer

Lars Bottelier in actie in het Duitse Würzburg.

Tijdens een timetrial van 25 kilometer die Lars Bottelier ondernam om te voldoen aan de kwalificatietijd voor de EK van dit jaar in Rome en de WK (waar en wanneer dan ook) zwom Bottelier naar een Nederlandse toptijd en een officieus record op deze zelden in een zwembad afgelegde afstand.

Het gebeurde afgelopen weekend in het Duitse Würzburg, waar de openwaterspecialist (bijna 25 jaar) sinds vorig jaar meerdere periodes traint. Vorig jaar trok de man uit IJmuiden voor het eerst de aandacht met een geslaagde tijdrace in het Wolfgang-Adami-Bad. Toen was zijn eindtijd: 4 uur 49 minuten en 42 seconden.

De KNZB-norm voor komende toernooien was vastgesteld op 4 uur 52 minuten en 52 seconden (kortweg 4:52,56) en ook nu had de uitstekend voorbereide Bottelier geen moeite om de afstand te overbruggen binnen deze limiet. De klok bleef stilstaan na 4 uur, 47 minuten en 56 seconden. Bottelier was tot nu toe de enige Nederlander, die vorig jaar de snelste tijd had neergezet in een lang bad (50 meter) en begeleider Marcel Stroet, speciaal voor deze gelegenheid naar Würzburg gereisd, noemde de nieuwe tijd dan ook een Nederlands record.

Omdat de KNZB de 25 kilometer niet als wedstrijd heeft opgenomen, is er ook geen officieel Nederlandse record voor vastgesteld. “Maar”, zegt Stroet “Als je zo’n topprestatie geen Nederlands record noemt, staat er niets van in de krant of de sociale media. Die hebben geen boodschap aan een term als 'snelste tijd ooit door een Nederlander gemaakt'!

Lars Bottelier, vorig jaar vijfde bij zijn EK-debuut in Boedapest, kan echt trots zijn op zijn prestatie. “Ik wil ook graag iedereen bedanken. Vooral mijn club SV Würzburg 05 in Duitsland die deze timetrial mogelijk maakte en iedereen die hier zijn steentje aan heeft bijgedragen”.

Een timetrial over 25 kilometer in een zwembad is niet de gewoonste zaak van de wereld. Bottelier heeft er vorig jaar al naar gezocht en toen bleek dat Edith van Dijk, in 2006 bondscoach, de primeur had in Nederland met de introductie van een 20 kilometer als graadmeter voor WK-kwalificatie op de 25 kilometer in Melbourne 2007. In Eindhoven was er in het jaar daarna op 23 februari 2008 een 20 kilometer, gewonnen door Maarten van der Weijden in 3:52:48,38. Dat ging om deelname aan de WK Sevilla 2008. Marcel Stroet: “Lars was in zijn race op 20 kilometer nu al  sneller dan Maarten destijds. Toen wist ik al dat het goed zou komen, omdat hij zijn snelheid kon vasthouden en dus aantoonde dat de trainingskilometers niet voor niets waren geweest.”

Bottelier heeft zijn draai gevonden in Würzburg, het Duitse walhalla voor de superlange afstanden. Daar traint o.a. Olympisch en wereldkampioen Florian Wellbrock, die onlangs in Abu Dhabi ook in korte bad is uitgegroeid tot de beste stayer ter wereld op de 1500 meter.

In de komende tijd richt de mogelijke opvolger van de teruggetreden Ferry Weertman zich op het winnen van meer snelheid voor o.a. de 1500 meter. Om met de besten ter wereld mee te kunnen op de 10 of 25 kilometer moet hij ook in het zwembad op die afstanden mee kunnen doen. De Noord-Hollander doet daarom over twee weken mee met de Zuid-Duitse kampioenschappen op de 800 en 1500 meter en misschien ook op de 400 meter. Begin april volgen er starts bij het EQM in Eindhoven.    

Bron: Open Water Swimming Shop  Nieuwsverslagen.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport