Nieuws

12 januari 2022

Zwemploeg gaat trainen op hoogte in Flagstaff (USA)

Van 12 januari tot en met 5 februari 2022 gaat een Nederlandse delegatie op hoogte trainen (2200m) in het Amerikaanse Flagstaff, Arizona in het Zuidwesten van de Verenigde Staten.

Het gezelschap bestaat uit twaalf zwemmers/zwemsters, begeleid door Mark Faber (bondscoach), Kees Robbertsen, Jan Herber (fysiotherapeut) en Conny van Bentum (arts)

De zwemploeg van twaalf telt 7 zwemsters en 5 zwemmers, afkomstig uit HPC’s binnen de KNZB-structuur: Kim Busch, Silke Holkenborg, Imani de Jong, Tes Schouten, Marrit Steenbergen, Kira Toussaint, Maaike de Waard, Arno Kamminga, Luc Kroon, Stan Pijnenburg, Jesse Puts en Kenzo Simons.

Flagstaff in de Amerikaanse staat Arizona ligt op een hoogte van 2121 m boven zeeniveau aan de voet van de 'San Francisco' bergketen in Colorado Plateau, onderdeel van de Grand Canyon. In de stad het Wall Aquatic Center gebouwd en daar kunnen studenten van de Universiteit van Noord-Arizona gebruik maken van de beste zwemfaciliteiten ter wereld op grote hoogte.

De accommodatie bevat 50-meter/ 25-yard (breed) zwembad met beweegbare wanden om het om te zetten naar Olympische afmetingen. Bovendien is er een 25 meterbad van dezelfde breedte en een duiktank van 6 meter diepte. Daarnaast zijn er kracht- en landtrainingsruimten.

Begin van de eeuw

In het begin van deze eeuw, een jaar of twintig geleden, waren hoogtestages uit de mode geraakt. Toch maakten negen zwemmers de oversteek richting Flagstaff om daar drie weken te trainen. Naast Joris Keizer (Philipsploeg), Robin van Aggele (TZA) en open waterzwemster Edith van Dijk bestond het gezelschap voornamelijk uit leden van het toenmalige Team West Nederland. Dat waren Haike van Stralen, Inge Dekker, Manon van Rooijen, Arnold van Bavel, Martijn Zuijdweg en Maarten van der Weijden. Over het effect en de ervaringen was niet veel bekend.

Het duurde acht jaar voor er een vervolg kwam op dit initiatief. In april 2010 begon een groep zwemmers van de centra in Eindhoven en Amsterdam aan een hoogtestage van drie weken in de Sierra Nevada nabij Granada in Zuidoost Spanje. In een schitterend complex waren alle ingrediënten aanwezig om optimaal te kunnen trainen ter voorbereiding op de Europese kampioenschappen in augustus.

Enthousiasme ontbrak; stage niet besteed aan Ranomi Kromowidjojo

De ploeg bestaat uit de dames Inge Dekker, Femke Heemskerk, Saskia de Jonge, Ilse Kraaijeveld, Ranomi Kromowidjojo, Sharon van Rouwendaal, Wendy van der Zanden, Maaike Waaijer, Linsy Heister en de heren Stefan de Die, Nick Driebergen, Job Kienhuis, Bastiaan Lijesen, Arjen van der Meulen, Joost Reijns, Lennart Stekelenburg, Bas van Velthoven, Joeri Verlinden, Sebastiaan Verschuren en de Belg Tom Vangeneugden..

Waarom een hoogtestage? Martin Truijens: “Ik ben er nooit een voorstander van geweest om kort voor een belangrijk evenement op hoogte te gaan trainen. Dan zijn er o.a. gezondheidsrisico’s en het is lastig om af te stemmen wanneer je het meeste rendement hebt.” Jacco Verhaeren was dezelfde mening toegedaan en hij voegde er in een terugblik op Zwemkroniek.com aan toe:” Het is een goed moment om nu we met de opbouw begonnen zijn te beginnen met een hoogtestage. Het is nog de fase van een rustige opbouw en dan kan je later thuis de training intensiveren op basis van wat hier gedaan is.”

Ranomi Kromowidjojo zette tussentijds een punt achter de stage wegen keelklachten. Datzelfde jaar werd zij ook ziek tijdens een trainingskamp op Tenerife. Het een had niets te maken met het andere. Zij miste daarna de EK in Boedapest. Bij de EK korte baan in Eindhoven zwom zij weer de sterren van de hemel.

In de Zwemkroniek (printversie) van maart aanstaande blikken we uitgebreid terug op de ervaringen van de hoogtestage in Flagstaff.

Deel dit artikel