Nieuws

08 december 2021

Ferry Weertman zet punt achter imposante zwemloopbaan

Ferry Weertman met zijn Olympische gouden medaille.

Ferry Weertman (29) stopt met topsport. De Wereld- en Olympisch kampioen open water zwemmen heeft bekendgemaakt zich voortaan te richten op zijn maatschappelijke carrière.

Ferry Weertman (27 juni 1992 in Naarden) begon met wedstrijdzwemmen bij De Otters- Het Gooi in Bussum. Via DWK Barneveld verhuisde hij in 2013 naar Eindhoven om daar te gaan trainen bij de het Narionaal Trainings Centrum NTC (het huidige High Performance Centre). 

Kiezen voor open water

Nadat hij in 2011 bij de Europese Jeugd Kampioenschappen in Navia (Spanje) een bronzen medaille won bij het open water zwemmen, besloot hij definitief te kiezen voor het open water. Hoewel hij ook in het zwembad nog wel de nodige Nederlandse titels en records in de wacht sleepte op de langere afstanden (400 en 1500m vrije slag), maakte hij sindsdien vooral furore in het open water.

Weertman eindigde meerdere keren op het podium bij internationale wedstrijden, onder meer in de LEN-cup, de FINA World Cup en het Grand Prix-circuit. In 2014 werd hij in Berlijn voor het eerst Europees kampioen, zowel individueel op de 10 kilometer als in teamverband in de Team event over 5 kilometer (met Sharon van Rouwendaal en Marcel Schouten). Ook in 2016 (Hoorn) en 2018 (Glasgow) behaalde Weertman goud op het EK op de 10 kilometer. In dat laatste jaar pakte hij ook in teamverband weer de Europese titel op de 4x1250 meter estafette (met Esmee Vermeulen, Sharon van Rouwendaal en Pepijn Smits). 

Ook op de wereldkampioenschappen was Ferry Weertman succesvol. Bij het WK 2015 in Kazan werd hij nog tweede op de 10 kilometer en bij de team-event, maar twee jaar later – in 2017 – legde hij beslag op de wereldtitel in het Balatonmeer in Hongarije! 

Absolute hoogtepunt

Maar hét absolute hoogtepunt in zijn topsportcarrière was vanzelfsprekend de gouden medaille die Ferry Weertman in 2016 behaalde bij de Olympische Spelen. Dit gebeurde na een heroïsche wedstrijd en bloedstollende  finish voor de kust van Rio de Janeiro. Het leverde hem en passant de bijnaam ‘VeryFerryFast’ en bijbehorende social media-accounts op.

Nadat Weertman dit jaar bij de Spelen in Tokyo niet in de prijzen was gevallen, nam hij een aantal maanden de tijd om na te denken over zijn toekomst. Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat hij niet meer aan een nieuwe Olympische cyclus richting Parijs 2024 wilde beginnen. Daarover zei hij: “De cirkel is voor mij rond. Ik heb alles gewonnen wat er maar te winnen valt. Dat was me niet gelukt zonder de steun van de KNZB, NOC*NSF, mijn sponsoren, de trainers en andere begeleiders die me hebben uitgedaagd het beste uit mezelf te halen.” 

Wouda en Hagelstein

Weertman werd van 2012 tot 2021 begeleid door Marcel Wouda, waarvan de laatste twee jaar meer op afstand. “Ferry was een sporter met een missie. Hij wilde heel graag winnen en was ervan overtuigd dat dit in het open water mogelijk was. Dat liet hij ook elke dag zien in het water, vol overtuiging. Als coach is het een feest om met zo’n sporter samen te mogen werken”, aldus Wouda.

Thijs Hagelstein was van 2016 tot en met 2021 coach van Weertman. Hij zegt: “Ferry was een echte liefhebber van de sport, hij genoot van het vele en zware trainen. Daarnaast was hij ontzettend goed in staat op de momenten dat het er écht om ging wat extra te brengen, zowel fysiek als mentaal. Niet ondergaan, maar de boel naar je hand zetten, altijd met de focus op winnen.

Deel dit artikel