Nieuws

22 november 2021

International Swimming League Eindhoven nadert ontknoping

ISL-skills winnaar Thom de Boer. Fotocredit: ISL.

Met nog een ronde in de halve finales van de International Swimming League voor de boeg wordt het steeds meer duidelijk welke teams zich op kunnen gaan maken voor het de finales op 3 en 4 december. Met name de strijd om de vierde plek lijkt te gaan tussen LA Current en Toronto Titans.

Ronde 14

In ronde 14 van jaargang 2021 leek er geen maat te staan op de Wit-Rus Ilya Shymanovich. Op de eerste dag won hij de 200 meter schoolslag (2.02,06) voor Arno Kamminga (2.02,32). Een dag later scherpte hij zijn eigen wereldrecord op de 100 meter schoolslag aan naar 55,32. Kamminga gaf 0,94 seconde toe.

Luc Kroon herhaalde zijn prestatie van de eerste wedstrijd met winst op de 400 meter vrije slag. Na de 3.40,96 van een week eerder klokte hij nu 3.39,53. Daarmee bleef hij zijn ploeggenoot Max Litchfield 0,87 seconde voor. Op de 200 meter vrije slag (1.42,85) werd Kroon tweede achter Aleksandr Shchegolev (1.41,01). "Ik heb twee keer een goede tijd gezwommen. Dus dat was wel lekker", blikte Kroon terug. 

Femke Heemkerk won met Siobhon Haughey, Fanny Teijonsalo en Sarah Sjöström de 4 x 100 meter vrije slag en 'splitte' een dag later op de winnende 4 x 100 meter mixed wisselslag (3.33,11) met Shymanovich, Evgeny Rylov en Anastasiya Shkurdai op de afsluitende vrije slag met een tijd van 51,05.

Ronde 15

In ronde 15 kwamen meer Nederlanders in actie. Kira Toussaint werd derde op de 200 meter rugslag (2.03,30), maar won op de tweede dag de 50 meter rugslag (25,99). Met Alia Atkinson, Marie Wattel en Emma McKeon – splittijd 50,67 – was Toussaint als startzwemster (56,28) winnaar van de 4 x 100 wisselslag. Individueel won Toussaint de 100 meter rugslag in 55,45. 

Thom de Boer (eerder in het toernooi al eens winnaar op de skins, een afvalrace) deelde de vijfde plaats op de 50 meter vrije slag (21,09) met Dylan Carter. Jesse Puts (21,26) werd zevende, maar zag zijn teamgenoot, en wereldrecordhouder, Caeleb Dressel als derde (21,04) aantikken. Het Amerikaanse sprintfenomeen had de eerste ronde in Eindhoven verstek laten gaan. Kyle Chalmers was met 20,97 de snelste.

Voor Puts is de ISL 'weer eens wat anders'. "Je zwemt de punten voor het team bij elkaar. Normaal kan je met een zesde plaats een prima tijd zwemmen. Bij de ISL kunnen die paar honderdsten achterstand op de winnaar heel veel punten schelen. De tijd is relevant, maar iets minder dan bij gewone wedstrijden waar je puur voor jezelf zwemt." 

Na de voorrondes in Napels, de World Cups in Berlijn, Boedapest, Qatar en Kazan en het EK korte baan in Kazan is de ISL in Eindhoven de volgende reeks wedstrijden waar hij aan meedoet. "Tussendoor trainen we pittig door. Er staat immers ook nog een WK korte baan op het programma half december."

Dat Dressel nu deel uitmaakt van het team Cali Condors is volgens Puts alleen maar leuk. "Hij landde zaterdagochtend om 6 uur vanuit Amerika. ’s Avonds hoefde hij nog niet alles mee te doen. De focus ligt echt op de finales begin december. Daar hebben we zijn klasse echt nodig. Hij is natuurlijk een hele goede zwemmer en het gaat vanaf de komende wedstrijden alleen maar beter worden. We hebben ook zonder hem gewonnen, maar het is altijd fijn om hem er bij te hebben."

De vrouwen gaven elkaar op de 50 meter vrije slag eveneens weinig toe. Abby Weitzeil (23,90) hield met miniem verschil Emma McKeon en Ranomi Kromowidjojo (23,91) achter zich. Op de 100 meter vrije slag was McKeon (51,81) de snelste en tikte ‘Kromo’ 0,30 seconde later als derde aan. De 50 meter vlinderslag leverde winst op voor Kromowidjojo in 24,77.

Concept van de ISL

Bij de ISL gaat het om het verzamelen van punten voor je team. Dat gebeurt uiteraard op basis van de gezwommen tijden, maar juist die extra component van het punten verzamelen maakt het evenement uniek. Winst levert immers veel punten op. Als je te ver achterop raakt kan je je punten wel eens verspelen aan de winnaar die daarmee een extra bonus verdient voor zijn team.

Iedere keer wordt een vooraf vastgesteld programma afgewerkt. Aan het eind van de tweede dag zijn de zogenaamde ‘skills’. In een kort tijdsbestek worden races over 50 meter afgewerkt waarbij het achtkoppige deelnemersveld iedere keer halveert. Een uniek slotstuk van een wedstrijdsessie. Teams staan letterlijk op de banken om hun zwemmers aan te moedigen. 

De Nederlandse inbreng

Cali Condors (Maaike de Waard en Jesse Puts), Energy Standard (Femke Heemskerk), London Roar (Kim Busch, Kenzo Simons, Kira Toussaint en Valerie van Roon), Team Iron (Ranomi Kromowidjojo en Thom de Boer), Toronto Titans (Luc Kroon) en Aqua Centurions (Arno Kamminga). 

Programma

In de laatste halve finales nemen de volgende teams het tegen elkaar op: 

  • Donderdag 25 en vrijdag 26 november: Energy Standard, DC Tridant, London Roar en LA Current.
  • Zaterdag 27 en zondag 28 november: Cali Condors, Team Iron, Totonto Titans en Aqua Centurions.

Tussenstand

Tussenstand na het tweede weekeinde halve finales in Eindhoven:

1. Cali Condors (CAC) 2. Energy Standard (ENS) 3. London Roar (LON)  allen 7 punten 4. LA Current (LAC) 6, 5. Toronto Tiatans (TOR) 5 pnt. 6. Aqua Centurions 3 pnt 7. DC Trident (DCT) 3 pnt 8. Iron (IRON) 2 pnt.

 Auteur: Marcel Tabbers.

Deel dit artikel