Nieuws

10 november 2021

Ploeg van zestien zwemmers en zwemsters naar WK Korte Baan in Abu Dhabi

Vier van de zestien deelnemers aan de WK Korte Baan zwommen bij het EK Korte Baan in Kazan een wereldrecord op de 4 x 50 meter wisselslag mixed. Van links naar rechts: Arno Kamminga, Thom de Boer, Kira Toussaint en Maaike de Waard. Foto: DeepBlueMedia/G.Scala.

Bondscoach Mark Faber heeft de Nederlandse zwemploeg bekendgemaakt die van 16 tot en met 21 december gaat deelnemen aan het WK Korte Baan in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). TeamNL bestaat uit zeven vrouwen en negen mannen die aan de kwalificatie-eisen hebben voldaan en op het WK een of meerdere afstanden in actie komen.

De damesploeg bestaat uit Kira Toussaint, Ranomi Kromowidjojo, Maaike de Waard, Tessa Giele, Marrit Steenbergen, Tes Schouten en Kim Busch.

De herenploeg bestaat uit Arno Kamminga, Thom de Boer, Luc Kroon, Jesse Puts, Stan Pijnenburg, Kenzo Simons, Thomas Verhoeven, Maarten Brzoskowski en Nyls Korstanje.

De individuele starts en de opstelling van de estafettes worden later bepaald.

De begeleiding op het WK bestaat uit: Mark Faber (coach), Patrick Pearson (coach), Aylin Post (raceanalist), Jan Herber (fysiotherapeut), Patrick Martens (fysiotherapeut) en André Cats (chef d’equipe).

Bij het EK kortebaan in Kazan presteerde de Nederlandse zwemploeg uitstekend.
Met in totaal achttien medailles (acht goud, vijf zilver en vijf brons) eindigde Oranje vorige week als tweede in het medailleklassement achter gastland Rusland. Een verbetering ten opzichte van het vorige EK in Glasgow in 2019 toen de Nederlandse afvaardiging, bestaande uit vier zwemsters en vier zwemmers, met vijf keer goud, één keer zilver en vier keer brons ook nog altijd ‘overall’ derde werd.

Bondscoach Mark Faber kijkt dan ook vol vertrouwen uit naar het WK. “De meeste Nederlandse zwemmers hebben zich in Kazan van hun beste kant laten zien. Los van de medailles zijn er ook veel persoonlijke en nationale records uit de boeken gezwommen, met als kers op de taart natuurlijk het wereldrecord op de afsluitende mixed wisselslag-estafette. Ik ga ervan uit dat we ook in Abu Dhabi weer goed voor de dag zullen komen, al is de concurrentie daar uiteraard nog wel een stuk sterker met onder meer Australië, de Verenigde Staten en China erbij.”

International Swimming League Eindhoven

Voordat het WK Korte Baan in Abu Dhabi van start gaat, staan eerst van 11 november tot en met 28 november in Eindhoven de play-offs van de International Swimming League op het programma. En in het weekeind van 3 en 4 december vinden eveneens in Eindhoven ook de finales van deze professionele (kortebaan) competitie plaats met topzwemmers uit de hele wereld.

Zes van de acht teams die in Eindhoven gaan strijden om een ticket voor de finale, hebben Nederlandse inbreng: Cali Condors (Maaike de Waard en Jesse Puts), Energy Standard (Femke Heemskerk), London Roar (Kim Busch, Kenzo Simons, Kira Toussaint en Valerie van Roon), Team Iron (Ranomi Kromowidjojo en Thom de Boer), Toronto Titans (Luc Kroon) en Aqua Centurions (Arno Kamminga).

Deel dit artikel