Nieuws

04 november 2021

Goud Kira Toussaint op 200 meter rugslag in NR, brons Arno Kamminga op 100 meter schoolslag in NR

Een juichende Kira Toussaint na haar winst op de 200 meter rugslag.

Er waren voor de Nederlandse delegatie volop kansen op de derde dag in Kazan. Maar de medaille viel helaas niet steeds de goede kant op. Kira Toussaint begon in de finale 200 meter rugslag voortreffelijk en maakte haar progressie van dit najaar volledig waar met goud in een NR. Arno Kamminga stond na de 100 meter schoolslag niet met lege handen, maar de titelverdediger had op meer gerekend dan brons. Wel zwom ook hij een NR. Meer medailles ontbraken, wel waren er twee vierde plaatsen en stonden de sprinters op de 50 meter vrije slag er een beetje beteuterd bij met de vijfde en zesde plaats.

De 2.01.26 was eveneens een Nederlands record. De televisiebeelden toonden een opgetogen winnares: “Wow. Wie had dat ooit gedacht. Goud op de 200 meter rugslag. Ik ben er blij mee. Vooral hoe ik de race heb ingedeeld.’’ Tot halverwege ging het tamelijk gelijk op met o.a. Margherita Panzieri, maar toen Toussaint direct na het keerpunt met een tempoversnelling kwam moest de Italiaanse het antwoord schuldig blijven. Ze kwam in de slotfase wel iets dichterbij en finishte als tweede in 2.02.05.
De klassering van Kira Toussaint betekende de eerste gouden medaille op dit nummer. In de 20 voorgaande EK’s was Nederland zwaar ondervertegenwoordigd met slechts zes zwemsters in totaal en medailles voor Sharon van Rouwendaal (zilver in 2010) en Toussaint (brons in 2019).

Kamminga niet echt tevreden

Arno Kamminga raakte zijn titel kwijt, maar zwom wel een Nederlands record (55,79) op de 100 meter schoolslag. Goed voor brons. Het was een kleine verbetering van zijn oude toptijd (55.82) die hij woensdag in de halve finales en vorige week bij de World Cup zwom. “Ja, balen. Je gaat voor goud. De tijd is prima en ik denk dat dit de snelste finale ooit was. Het niveau was ontzettend hoog met o.a. de wereldrecordhouder en bronzen medaillewinnaar van de Olympische Spelen.’’ Nicolo' Martinenghi (55.63) greep de titel en Ilya Shymanovich het zilver. Net als de vorige keer in Glasgow was de wit-Rus (55.77) daar niet echt blij mee.

Steenbergen: goed gevoel over de race, niet aan de plek

Marrit Steenbergen werd in de finale van de 100 meter wisselslag vierde. Met 58.15 kwam ze eentiende tekort voor brons. "Echt jammer dat ik net vierde werd. Het was heel close. Ik houd een goed gevoel over aan de race. Niet aan de plek.’’ Ondanks de super sprint op de laatste baan kon zij de opgelopen achterstand na rug- en schoolslag niet goed maken.

Op de 4 x 50 wisselslag estafette (1.44.68) vrouwen lagen Kira Toussaint (25.91), Kim Busch (0,27/30.20) en Maaike de Waard (0,29/24.58) na de vlinderslag op medaillekoers. Valerie van Roon (0,24/23.99) kon die positie in de buitenbaan niet vasthouden en werd gepasseerd door de Zweedse en Italiaanse zwemsters. Rusland maakte zich meester van het goud. “De vierde plaats is een zure plek in een race waar alles heel dicht bij elkaar lag. In een estafette moet alles samenvallen, maar met dit team kunnen we nog genoeg progressie boeken", was de gezamenlijke conclusie.
Het was heel jammer, dat er geen series werden gezwommen in het tienbanenbad. De Nederlandse ploeg kon daarom de twee schoolslagzwemsters niet testen. Rosey Metz bleef aan de kant en Kim Busch moest vandaag te vaak aan de bak met series en halve finale 100 meter vrije slag en de finale 100 meter wisselslag. Dat kostte haar snelheid op de schoolslag. Valerie van Roon miste in baan 1 de tegenstand om zich zelf naar een hoger niveau te laten stijgen.

Toptijden, maar niets extra’s

Op de 50 meter vrije slag werd Thom de Boer (20,97) vijfde en Jesse Puts (20,99) zesde. Nederlands recordhouder (20,84) De Boer zag de Rus Vladimir Morozov ex-aequo met de Pool Pawel Juraszek (20,95) net iets eerder aantikken. De Hongaar Szebasztian Szabo (20,72) won de Europese titel. De Boer baalde. "Ik voelde me sterk en ik dacht dat ik er goed bij lag. Op het eind tikte Morozov mij eruit. De tijd is verder prima, maar het had harder gekund." Puts hield een dubbel gevoel over aan de sprint. "Ik ben heel blij met die 20-er. Daar zit ik al een tijdje tegenaan te hikken. Aan de andere kan zit ik vierhonderdste van het brons af."

Halve finales

Op de 100 meter vrije slag kwalificeerde Marrit Steenbergen zich met een tweede tijd (PR 52.22), achter de Zweedse favoriete Sarah Sjöström (52.21), voor de eindstrijd. "Ik ben blij met mijn persoonlijk record. Het voelde lekker." Voor Kim Busch was de halve finale op de 100 metersprint het eindstation.

Zoals verwacht hadden Kira Toussaint (26,07) en Maaike de Waard (26,10) geen moeite zich voor de finale van de 50 meter rugslag te plaatsen met respectievelijk de tweede en derde tijd. Twintig minuten later moesten ze aan de bak voor de finale wisselslag estafette.

Debutant Tim Hoogerwerf zwom op de 200 meter vlinderslag (1.56.46) naar een elfde plaats. "Het ging prima. Bijna een seconde van mijn persoonlijk record af. Mijn eerste keer op een groot toernooi en meteen halve finale. Dit geeft vertrouwen voor de 200 vrije slag." De in Zwitserland opgegroeide Nederlander had de mazzel dat hij geen series hoefde te zwemmen (13 deelnemers), maar direct halve finales in de avond.   

Programma Dag 4:  5 november

Series

  • 100 meter rugslag V: Kira Toussaint, Maaike de Waard
  • 200 meter vrije slag M: Luc Kroon, Maarten Brzoskowski, Stan Pijnenburg, Tim Hoogerwerf
  • 100 meter vlinderslag V: Tessa Giele
  • 200 meter schoolslag M: Arno Kmminga 
  • 200 meter wisselslag V: géén NL deelname
  • 50 meter vlinderslag M: Jesse Puts, Kenzo Simons, Thomas Verhoeven, Thom de Boer

Finales & halve finales*

  • 100 meter vrije slag finale V: Marrit Steenbergen

* met Nederlandse deelname

De series beginnen elke dag om 08.00 uur Nederlandse tijd en de (halve) finales om 16.30 uur Nederlandse tijd. In Kazan is het twee uur later dan in Nederland.

De (halve) finales worden live uitgezonden via een stream op NOS.nl.

Deel dit artikel