Nieuws

22 oktober 2021

Tiende aflevering van Martinez Chocolade Cup in trek

Op de foto: Mixed team De Dolfijn. Van links naar rechts Kenzo Simons, Kinge Zandringa, Tessa Vermeulen en Thom de Boer. Foto: Kees-Jan van Overbeeke.

Het vierde weekend van oktober staat bol van activiteiten voor de wedstrijdzwemmers. Een World Cup in Doha (QTR), het ISF In Aachen en de Martinez Chocolade Cup in Amsterdam.

Een elitegroepje van vier toppers vertegenwoordigt Nederland bij de derde Swimming World Meeting van dit najaar. Want na Berlijn en Boedapest is het nu de beurt aan Doha in Qatar, waar Kira Toussaint, Arno Kamminga en Jesse Puts, veelvuldig in de prijzenpot delen. Ook Ranomi Kromowidjojo komt in Qatar in actie en zij won daar de 50 meter vrije slag.

In tegenstelling tot de andere drie teamgenoten reist zij niet door naar Kazan, waar vóór de EK kortebaan ook nog een Wereldbeker op stapel staat.

ISF Aachen

In Aachen vindt dit weekeinde de 51-ste editie van het Internationale gala plaats in de Osthalle. Normaal gesproken zijn Nederlandse zwemmers daar vaste gasten. Nu lijdt de korte baan wedstrijd vlakbij de grens van Zuid-Limburg onder de concurrentie van ‘Amsterdam’. Van de toonaangevende clubs in Nederland koos alleen ZPC Amersfoort van trainer Tom Rikhof voor een deelname over de grens. Ook Maarten Brzoskowski zwemt ter voorbereiding van de EK In Kazan (2 t/m 7 november) bij onze oosterburen. Dat doet ook Jeroen Baars van Team Speedo NL. Helaas is er geen live timing in Aachen.

Martinez Cup

Intussen staat ook in eigen land een klassieker op het programma. Het is de tiende keer en opnieuw is de belangstelling massaal. Vorig jaar was het vanwege Covid-19 onmogelijk de chocoladewedstrijd te organiseren, maar in 2019 kon het nog wel. Arno Kamminga en Kira Toussaint zorgden in de aanloop naar de EK van Glasgow toen voor topprestaties. 

De beginjaren

De wedstrijd ontstond ooit in 2011. Door het schuiven van de NK-data en de wedstrijden op de internationale kalender (EK en WK korte baan) was er grote behoefte aan een tweedaagse wedstrijd in de laatste maanden van het jaar, waarin ruimte was voor het vestigen van persoonlijke en  jaargangsrecords. Zwemkroniek schreef toen over de wedstrijd met geldprijzen en chocoladeletters in Amsterdam:  “In Istanbul zijn dan wel de wereldkampioenschappen aan de gang met vier Nederlandse deelnemers, maar in Amsterdam was ook een belangrijk evenement, de tweede editie van de Martinez Cup in het Sloterparkbad. Geheel volgens de heersende trend werden de zaterdag- en zondagsessies afgesloten met een Mixed estafette!!!! De gemengde estafette is dan nieuw bij de LEN of de FINA, de afstand staat al jaren op het programma van Masters-wedstrijden, kleine zwemfeesten of bij het niet onbelangrijke ISF Gala in Aachen. Bij de EK korte baan in Chartres was het voor het eerst een officieel programma onderdeel.”

Mixed records

De eerste niet-officiële NR-houder op de 4 x 50 meter mixed wisselslag was een viertal van Eiffel Swimmers PSV. Tijdens de editie van het ISF in Aachen 2009 (24 oktober) noteerden Wendy van der Zanden (27.79), Joeri Verlinden (28.91), Bastiaan Tamminga (23.14) en Clarissa van Rheenen (24.29) een totaaltijd van 1.44.13. Toen mocht omstreden high tech badkleding nog gedragen worden.

Op de 4 x 50 mixed vrije slag maakte een selectie van Eiffel Swimmers PSV bij de wereldbekerwedstrijden in Stockholm op 14 oktober 2013 in de series een tijd van 1.38.18. De zwemmers waren Steven Nonnekes (23.27), Joost Groeneveld (23.48), Andrea Kneppers (25.97) en Manon Minneboo (25.46).

Pas in 2014 werd men bij de KNZB wakker en begon er met medewerking via een oproep op zwemkroniek.com een zoektocht naar de startlimieten voor records. Bij de ONK van Tilburg 2015 stonden de gemengde team estafettes voor het eerst op het programma.

Noviteiten

Bij De Dolfijn is men altijd alert geweest op noviteiten en ook de mixed estafettes werden graag omarmd, zowel voor als na de Olympische erkenning. Voor de afsluiting van een evenement bleven deelnemers graag zitten of stonden zij op de banken om hun teamgenoten aan te moedigen. Zowel de Speedo Fast Water Meet als de Martinez Chocolade Cup sluit dagelijks af met een mixed estafette.

Het evenement om de Martinez Cup (23 en 24 oktober, elke dag aanvang 12.00 uur) is te volgen via Live timing: https://www.zwemkroniek.com/upload/livetiming/dolfijn/martinezcup21/

 

Deel dit artikel