Nieuws

20 september 2021

Maarten van der Weijden en de Zwem4Daagse slaan handen ineen

Maarten van der Weijden met basisschoolleerlingen zondagochtend 19 september in zwembad Den Krieck in het Noord-Hollandse Breezand.

In 1970 had Deventer de primeur. Op initiatief van voormalig waterpolo-international Ruud van Feggele werd daar de eerste Zwemvierdaagse gehouden. In de decennia erna is de Nationale Zwemvierdaagse ontstaan en verder bij de KNZB ontwikkeld. Dit jaar slaan de KNZB en de Maarten van der Weijden Foundation de handen ineen bij de Nationale Zwem4Daagse. Deelnemers worden uitgedaagd sponsors te zoeken om zo geld op te halen voor kankeronderzoek.

Van der Weijden bezocht de afgelopen dagen per fiets diverse locaties in Overijssel, Friesland en Noord-Holland. Zo was hij zondagochtend in zwembad Den Krieck in het Noord-Hollandse Breezand, waar hij om 11 uur, op de fiets geëscorteerd door een groep triatleten van de vereniging Oude Veer, onder grote belangstelling arriveerde. In de afgelopen week legde de man, die gewend is aan super lange afstanden (denk maar aan zijn elfstedenzwemtocht in 2019) 1200 kilometer af.

De meeste Corona-beperkingen liggen grotendeels achter ons, maar hier en daar waren er nog speciale regelingen voor gebruik van kleedkamers en douches. Voordat de Olympische kampioen 10 kilometer van Beijing met de grote groep kinderen een aantal banen zwom hield hij eerst een praatje en was er gelegenheid om vragen te stellen.
Mede door de belangstelling van een basisschool was er ingespeeld op de sponsoractie en kon een mooi geldbedrag van ruim drieduizend euro in de vorm van een cheque worden overhandigd. Dat werd nog meer omdat de triatlon afdeling van Oude Veer ook extra zijn best had gedaan.

In totaal organiseerden 30 zwembaden in Nederland, de meesten met hulp van zwemverenigingen, in de week van 13 t/m 19 september een vierdaagse, zo vertelde Irma Duim namens de KNZB. In Breezand dook ook Swimjos (hij woont op 4 kilometer afstand in Anna Paulowna) vier dagen in het water om voor een Zwemvierdaagse medaille te gaan. Fit blijven is niet verkeerd, maar van zwemmen was het laatste half jaar niet veel terecht komen na de eenmalige start in het open bad van Den Helder eind februari met liefhebbers van HZ&PC Heerenveen. Toen een initiatief van trainer Richard Koehoorn.

Van der Weijden en zijn Foundationteam onder leiding van Yvonne Tamminga-Van Heijzen – zij was begin deze eeuw KNZB-bondscoach bij de jeugd en is in november namens Eventmakers betrokken bij het ISL-evenement in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven – konden terug kijken op een prachtig zwemvierdaagse evenement. Het was voor Swimjos een genoegen om weer te zwemmen en getuige te zijn van deze bijzondere manifestatie.

 Lees hier een bijzonder artikel in De Stentor, gewijd aan de onthulling van een borstbeeld voor de grondlegger van de Zwemvierdaagse in het Borgelerbad in Deventer.

Deel dit artikel