Nieuws

15 september 2021

Titels NK 5 km naar Serena Stel en Sander Crooijmans

De Crooijmans-tweeling. Links Sander en rechts Vincent.

Het zwemprogramma voor het NK Open Water was verdeeld over de twee wedstrijddagen: vrijdagavond 10 september en zaterdag 11 september. Het totale programma telde een veelheid van wedstrijdonderdelen voor junioren (meisjes en jongens), jeugd (meisjes en jongens), senioren Open (dames en heren) en Masters. Aan medailles dus geen gebrek bij de eerste KNZB-NK sinds meer dan een jaar, in de landelijke omgeving van Sleeuwijk en de Biesbosch. Hoewel niet in elke categorie het gehele podium werd bezet betekende het wel de verdeling van 78 gouden, 78 zilveren en 78 bronzen medailles.

Dames en meisjes

Zaterdag 11 september stond de 5 kilometer op het programma met deelname van enkele favorieten, die later deze maand ook bij een LEN-wedstrijd in Barcelona aan de start verschijnen. Daar bij is zeker ook Serena Stel, die onlangs nog een vierde plaats behaalde op de 10 kilometer bij een FINA-wedstrijd in Ohrid (Nieuw Macedonië). Nu was zij in de open klasse bij de dames duidelijk de snelste in 1 uur 2 minuten en 30,64 seconden. Haar voorsprong op de nummer twee, Tessa Vermeulen, bedroeg ruim 5 minuten. Vermeulen, geen openwaterzwemster, was wel heel blij met haar prestatie na bijna een jaar revalidatie als gevolg van operatieve ingreep aan haar schouder vorig jaar oktober. De studente Kunstmatige Intelligentie heeft inmiddels de zwemtraining weer opgepakt en wil absoluut terugkomen op haar oude niveau, liefst sterker en beter dan ooit. Het brons ging naar Alinda Dingshoff, ook niet een echte liefhebber van het buitenzwemmen. De Drentse, die uitkomt voor de ZPC Hoogeveen, maakt deel uit van het Team Speedo NL. Zij heeft vaak buiten getraind en kan nu terecht in Drachten. Zij moest voor het brons 16,23 seconden toegeven op Tessa Vermeulen. Bij de meisjes jeugd gingen goud en zilver naar Charlotte Wilbers en Dominique Dingshoff, beiden van ZPC Hoogeveen. Brons was voor Fleur Bos van Orca.  

Mannen

Bij de mannen waren de hoofdprijzen voor het tweetal dat er op grond van de inschrijvingen het meeste aanspraak op maakten, de tweelingbroers Sander en Vincent Crooijmans. Je zou denken dat het misschien een beetje ‘spelen’ was voor het VZC-duo dat bij het HPC Eindhoven traint bij Thijs Hagelstein. “Dat was het absoluut niet”, weerspreekt hun coach deze opvatting. “Zij zijn en blijven topzwemmers en willen in een wedstrijd altijd winnen. In de laatste openwaterwedstrijd, dat was in het voorjaar de 10 kilometer in Doha, was Vincent de snelste van de twee, maar nu was Sander in het onderlinge duel de beste!” Het verschil was 6,5 seconden: voor Sander 57:34.96, voor Vincent   57:41,51. Timo Dinkelberg van Feijenoord Albion was heel blij met bronzen NK-medaille na 1 uur 3 minuten en 27,49 seconden. Een mooi verjaardagscadeau.  Bij de jongens jeugd was de uitslag 1. Quinn Heederik, Hoogeveen 2. Sem Bonte, de Zeeuwse Kust 3. Bart de Waard, ZV Haarlem.   

Alle uitslagen van het NK Open Water vind je op https://bowr.nl/livetiming/

De IJsselmeer Oversteek

Zaterdagmiddag 11 september was ook de IJsselmeer Oversteek van Stavoren in Friesland naar het Noord-Hollandse Medemblik. Net als de vorige twee edities (2018 en 2019) ging de overwinning naar Giorgios Skotadis, deze keer namens Griekenland. Zijn tijd was: 5:01.38,23. Er was één Nederlandse deelnemer, Tenzin Tieman, die bij zich bij het voltooien van de race Nederlands kampioen mocht noemen Zijn eindtijdtijd was 7 uur 21 minuten en 28,72 seconden.  

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport