Nieuws

03 september 2021

Duik in het verleden - 10

Rio met 'teamprestatie van de bovenste plank' vond coach Faber
Mark Faber in gesprek met Lisette Teunissen tijdens Swim Cup in Eindhoven 2016

Terug naar Rio 2016. Twaalf leden van de paralympische zwemploeg kwamen uit Rio terug met één of meer medailles om de nek.

In deze eeuw was een Nederlandse afvaardiging nooit zo succesvol: 21 medailles, onderverdeeld in 4x goud, 6x zilver en 11 x brons. Maar liefst 47 keer werd een startplaats in de finale bezet door een lid van de Faberbrigade en bovendien waren er twee finaleplaatsen op de estafette.

Het kan niet anders of verantwoordelijk bondscoach Mark Faber was supertrots op zijn équipe. Samen met de coaches Sander Nijhuis en Jeanet Mulder, fysio’s Tamar Bakker en Hinkelien Schreuder, race-analist Jelmer van Waveren en vaste teammanager Marco van den Brink kijkt hij met veel voldoening terug. “Ja, het is heel goed gegaan en de zwemmers waren klaar voor het moment en dat terwijl het toch een lang jaar was. Dit alles in samenspraak met de verantwoordelijke coaches en stafleden van de andere Paralympische sporten van Team NL.
Qua voorbereiding was alles strak gepland en hebben we dat precies gedaan zoals ook voor Londen 2012 en de jaren daarna. Telkens de laatste voorbereiding voor het vertrek in Portugal in Rio Major. Dat kwam nu heel goed uit, omdat er niets geschikts was in Brazilië en het tijdsverschil tot vier uur beperkt bleef."

Een lang voorbereidingsjaar waarin de spanningsboog heel wat te verduren had, ging vooraf aan het succes. Uiteraard sprongen de gouden medailles van Liesette Bruinsma (2), Marc Evers en Lisa Kruger boven alles uit, maar met zoveel zilver en brons kon echt gesproken worden van een teamprestatie van de bovenste plank.

Deel dit artikel