Nieuws

02 september 2021

Duik in het verleden - 9

Historisch PS boek aanstaande; Alwin de Groot grossierde in medailles
Alwin de Groot (m) bij een van de ceremonieën.

Tien dagen het Paralympisch zwemmen volgen leverde vanuit het zwembad een schat aan ervaringen op. Nooit eerder volgde ik het toernooi zo intensief als nu. Door dagelijkse duik in het verleden, ging ook dat historische boek verder open. Zoals het nieuws dat er in het najaar een Nederlands boek op stapel staat over zestig jaar paralympische sport en de rol van veelvoudige medaillewinnaars, beleidsmakers en begeleidende coaches. Zo was trainster Rian Smit één van de eerste clubcoaches, die zwemmers met een beperking opnam in de DWK-selectie. Dat was in de jaren negentig toen Alwin de Groot veel indruk maakte met zijn medailles in Barcelona 1992 en Atlanta 1996.

DWK en Alwin de Groot

Zo was trainster Rian Smit één van de eerste clubcoaches, die zwemmers met een beperking opnam in de DWK-selectie. Dat was in de jaren 90 toen Alwin de Groot veel indruk maakte met zijn medailles in Barcelona 1992 en Atlanta 1996.
Tijdens de Paralympische Spelen van Barcelona en de Paralympische Spelen van Atlanta behaalde hij zes gouden medailles. Hiernaast won hij vijfmaal zilver en tweemaal brons. Voor zijn goede prestaties is hij opgenomen in het boek Top 500 – beste Nederlandse sporters (1999, Anton Witkamp & Leo van de Ruit).

Geridderd

Met 29 medailles eindigde Nederland op de zevende plaats in het landenklassement van Atlanta. Vanwege zijn goede prestaties ontving hij uit handen van Erica Terpstra een lintje (Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw).

Deel dit artikel