Nieuws

02 september 2021 • Jos van Kuijeren

Goed zwemmen op 100 meter rugslag en dus brons voor Lisa Kruger

Bronzen medaillewinnares Lisa Kruger. Foto: Kees-Jan van Overbeeke.

Voor vier NL-zwemmers was de 100 meter rugslag het hoofdnummer op de voorlaatste Paralympische zwemdag. Lisa Kruger (S10) greep een bronzen prijs, Bas Takken (S10) werd vijfde vóór Querijn Hensen. Marc Evers was in zijn categorie (S14) in totaal dertiende.

De tevredenheid over haar medaille straalde van alle kanten van Lisa Kruger af. Zij verdiende deze prestatie na 1.09,44 en benaderde daarmee haar pr (1.09.22). “Ik heb goed gezwommen. Precies zoals ik wilde. Met mijn coach Sander Nijhuis had ik afgesproken meer mijn focus om m’n armen te leggen als ik me moe voelde worden. En dat heeft gewerkt.”

Bas Takken (1.01,52) kwam 0,22 seconde te kort voor eremetaal. “Als ik een persoonlijk record (dat staat op 1.01.04) had gezwommen, was het een medaille geweest. Het was zwaar, want ik voelde die 400 meter vrije slag van gisteren nog. Neemt niet weg dat dit vertrouwen geeft voor morgen. Dan is het een dag met kansen op de 200 meter wisselslag en de estafette. De knop gaat om en ik ga nog een keer alles uit de kast halen”, besloot hij strijdvaardig.

Bij zijn debuut op Paralympisch niveau op zijn favoriete 100 meter rugslag gierden de zenuwen door de keel van Querijn Hensen. “Ik heb dat nodig. Dan ga ik normaal gesproken heel goed op. Een persoonlijk record zou nu brons zijn geweest. Ik zat er nu bijna een seconde boven. Het gevoel was supergoed, ik ben superfit, maar bij het zwemmen miste ik het.” Over het toernooi is hij lyrisch. “Het is puur genieten hier. Morgen nog in de estafette van start en dan kijk ik terug op een geweldige tijd hier.”

Marc Evers (S14) zwom een tijd van 1.03,98 op de discipline waar hij tijdens de Paralympische Spelen in 2012 in Londen nog goud won. “De race ging niet goed. Net zoals het hele toernooi eigenlijk niet lekker gaat”, blikte de 30-jarige routinier terug.

Zes zwemmers plus de afvaardiging van de mannen op de 4 x 100 meter wisselslag estafette geven de afsluitende dag (3 september)  een Nederlandse kleur: Bas Takken, Lisa Kruger, Chantalle Zijderveld op de 200 meter wisselslag (SM10), Thijs van Hofweegen op de 100 meter rugslag (S6), Rogier Dorsman op de 100 meter vlinderslag (S11), Liesette Bruinsma op de 100 meter vrije slag (S11) en het estafetteteam van de mannen op de 4 x 100 meter wisselslag.

Deel dit artikel