Nieuws

01 september 2021

Gouddelver Rogier Dorsman pakt derde titel, Bas Takken heel blij met zilver

Bas Takken, zilveren medaille. Foto: Orange Pictures.

Goud voor Rogier Dorsman (zijn derde) en zilver voor Bas Takken (zijn eerste). Met bovendien finaleplaatsen voor Liesette Bruinsma, Thijs van Hofweegen en Thomas van Wanrooij was er veel goed nieuws te melden uit Tokio.

Met zijn derde zege is Rogier Dorsman nu al de ‘golden boy’ van de Nederlandse zwemploeg in Tokio. In 1.11.22 won de bij De Devel opgegroeide zwemmer na de 400 vrij en 200 wissel nu ook de finale van de 100 meter schoolslag (SB11). “Hier had ik echt geen rekening mee gehouden. Zeker niet omdat de Chinese kampioen en wereldrecordhouder Bozun Yang in de finale lag. Het grote verschil met de series was dat ik sneller opende. Na 80 meter kwam gefluit en gegil van de rechterkant. Dat motiveerde me enorm richting het eind.”

Zilver in PR

Hoeveel zijn medaille woog wist Bas Takken niet. “Het is een last die ik met liefde draag”, zei hij genietend van zijn zilveren plak op de 400 meter vrije slag (S10). Met 4.02.02 gaf hij 2,4 seconden toe op de winnende Oekraïner Maksym Krypak (3.59,62). “Ik ben mijn eigen race blijven zwemmen. Na 300 meter zag ik de Australiër Thomas Gallagher naast me komen. Toen dacht ik ‘dat gaat niet gebeuren’. Ik vond nog ergens iets waardoor ik aan kon zetten.”

Het scheelde maar 0,02 seconde

Van Liesette Bruinsma zijn ze na haar vierde plaats in 1.27.29 (slechts twee honderdsten van het brons)  op de 100 schoolslag (SB11) ‘nog niet af’. “De race ging wel goed. Ik ging kapot, maar heb er alles aan gedaan. Ik zit in mijn strijdmodus en wil nog een keer hier in Tokio alles laten zien wat ik in huis heb.”

Thijs van Hofweegen werd vijfde (1.06,39) op de 100 meter vrije slag (S6). “Ik hoopte op een verbetering van mijn persoonlijk record (1.06.08). Dat is helaas niet gelukt. Een verbeterpuntje voor mezelf zijn die laatste 25 meter. Die moesten harder.” Van Hofweegen is vastberaden om vrijdag, op de slotdag van het zwemtoernooi, op de 100 rug te laten zien wat hij werkelijk in zijn mars heeft.

Gedaan waarvoor ik hier was

Met zijn zesde plaats in 1.06.75 en een pr op de 100 meter schoolslag (SB13) sloot Thomas van Wanrooij zijn ‘dik geslaagde’ Paralympische Spelen naar tevredenheid af. “Het ging beter dan vanochtend. Ik had het gevoel dat ik echt aan het racen was. Ik heb hier gedaan waar ik voor was gekomen de afgelopen dagen, namelijk het beste uit mezelf halen met als beloning die onverwachte bronzen medaille op de 200 meter wisselslag.”

Donderdag 2 september komen Bas Takken (S10), Querijn Hensen (S10), Lisa Kruger (S10) en Marc Evers (S14) op de voorlaatste dag in actie op de 100m rugslag.

Bron: KNZB.

Nog veel meer (achtergrond)informatie op: https://teamnl.org/teams/88-TeamNL_Zwemmen

Deel dit artikel