Nieuws

01 september 2021

Duik in het verleden - 8

The great Marc Evers

Niet alleen over Lisette Teunissen is een boek geschreven, ook Marc Evers is onderwerp van een paralympische biografie. De auteur is Ivo van Woerden.

Twee jaar oud is Marc Evers als zijn ouders te horen krijgen dat hij nooit zal praten of zelfstandig naar het toilet zal kunnen gaan. Hij is autistisch en heeft een verstandelijke beperking; het is bijna onmogelijk om contact met hem te krijgen. De psychiater adviseert opvang in een instelling, maar de ouders van Marc leggen zich er niet bij neer en kiezen een andere route.

Achttien jaar later wacht Marc in het olympische zwembad van Londen op het startschot van de 100 meter rugslag op de Paralympische Spelen. Hij praat, loopt, fietst en blijkt vooral keihard te kunnen zwemmen. Met vijf paralympische medailles en vele wereldrecords is Marc Evers in zijn klasse S14 een van de beste paralympische medaillewinnaars na zijn voorganger Alwin Houtsma in 1996 en 2000. Hoe heeft hij het tegen alle verwachtingen in zover kunnen schoppen, is dan de grote vraag.

The great Marc Evers is een ontroerend, intiem en vooral optimistisch portret van Marc en zijn familie. Een verhaal over doorzettingsvermogen, over hoop en kracht, over op je intuïtie vertrouwen, en in jezelf en je kind durven geloven. In de Nederlandse afvaardiging van Tokio is hij een voorbeeld, vinden zijn coaches!

 

Deel dit artikel