Nieuws

31 augustus 2021

Duik in het verleden - 7

Sport heeft geen beperkingen voor Jeff van Loon
Jeff van Loon.

Hoewel Jeff van Loon geboren is met een open rug en daardoor in een rolstoel zit, maakt hij nog steeds al zijn sportieve dromen waar. Met als absoluut hoogtepunt zijn medailleoogst 33 jaar geleden tijdens de Paralympische Spelen van 1988 in het Zuid-Koreaanse Seoul. “Mede daardoor heb ik een fantastische zwemcarrière gehad”, vertelde hij aan Nanda van Heteren in het AD Regio Dordrecht.

In de klasse 4 zwom Van Loon in de Olympic Indoor Swimming Pool naar de titels op de 100 meter schoolslag (in 1.40,86) en de 400 meter vrije slag. Zijn tijd van 5.26,44 op die laatste afstand betekende zelfs een paralympisch record. Ook stond hij in Seoul vier maal op het podium als zilveren medaillewinnaar.

30 uur trainen

Het leven van de destijds 18-jarige Dordtenaar stond volledig in het teken van dit grote mondiale sportevenement. “Ik trainde 30 uur per week en heb in overleg met school mijn mavo-examen over twee jaar gespreid. Mijn sociale leven was heel beperkt.” Acht jaar na zijn grootste zwemprestaties, was Van Loon wéér op de Spelen te vinden. In 1996 in Atlanta speelde Van Loon in het rolstoelbasketbalteam van Nederland dat zevende werd. Negen jaar geleden was de paralympisch kampioen als teammanager van het bronzen vrouwenrolstoelbasketbalteam van de partij in Londen 2012. Momenteel is Van Loon op amateurniveau nog actief als duiker bij de Bredase militaire duikvereniging Blauwe Vinvis en als zwemmer bij de Papendrechtse zwemvereniging De Geul.

Met dank aan Nanda van Heteren.

Deel dit artikel