Nieuws

30 augustus 2021

Goud en wereldrecord voor Rogier Dorsman, brons Thomas van Wanrooij

Rogier Dorsman

Rogier Dorsman heeft zijn favorietenrol op de 200 meter wisselslag (SM11) geheel waar gemaakt. De 22-jarige zwemmer genoot extra van zijn Paralympische titel, na de verbetering van zijn eigen wereldrecord (2.20,40), dat hij in juni in Berlijn vestigde. Met zijn nieuwe tijd (2.19.02) was hij meer dan een seconde sneller dan enkele maanden geleden. Thomas van Wanrooij was in de wolken na zijn bronzen medaille op de 200 meter wisselslag (SM13). Liesette Bruinsma werd op deze afstand vijfde in de categorie SM11.

Voor Rogier Dorsman was het, na de 400 meter vrije slag, de tweede gouden medaille van het toernooi. In de race was de achterstand na de eerste baan vlinderslag 0,78 seconde. Na een sterk keerpunt werd dat op de rugslag, waarbij hij een paar keer in de lijn zat, snel teniet gedaan. De zeer slechtziende zwemmer liep in het verloop van de race steeds verder uit op de concurrentie. Mykhailo Serbin uit Oekraïne tikte bijna negen seconden later als tweede aan.

Het resultaat was een prima opsteker voor Dorsman na zijn vierde plaats op de 100 meter rugslag van afgelopen zaterdag. “Het was super om deze wedstrijd zo met goud af te sluiten. Bij het keerpunt van rugslag naar schoolslag ging ik bijna onder de lijn door. Gelukkig ging het goed, maar het betekent dat het nog harder kan”, constateerde de gouden medaillewinnaar. “Ik moet nog twee keer zwemmen hier in Tokio en wil nog twee keer knallen.”

Thomas van WanrooijKees-Jan van Overbeeke

Thomas van Wanrooij zwom naar brons in een nieuw persoonlijk record (2.10.79). De 200 meter wisselslag (S13) werd gewonnen door de Wit-Rus Ihar Boki die met 2.02,70 een wereldrecord op de klokken bracht. Van Wanrooij was superblij met het resultaat. “Er kwamen zoveel emoties tegelijkertijd vrij toen ik door had dat ik brons had. Het is genieten met dat ding om m’n nek. Dat gevoel houd ik nog wel even vast.” Over de race was hij duidelijk. “Het was zo zwaar. Ik was die laatste 50 meter zo verzuurd, maar man, wat ben ik blij met brons.”

Liesette Bruinsma werd vijfde op de 200 meter wisselslag (S11) in 2.50,78. De Chinese Jia Ma zwom een wereldrecord (2.42,14) en nam daarmee de Paralympische titel over van de Friezin. “Ze zijn nog niet van me af”, zo vatte de strijdvaardige Bruinsma haar gevoel samen toen zij van de race bekomen was.

Bron: KNZB

Nog veel meer (achtergrond)informatie op: https://teamnl.org/teams/88-TeamNL_Zwemmen

Deel dit artikel