Nieuws

30 augustus 2021

Duik in het verleden - 6

Lisette Teunissen: “Beperkt aan de start, succesvol aan de finish”
Lisette Teunissen

Zij wist al heel lang dat 6 september 2012 haar dag zou worden. Die bewuste donderdag werd Lisette Slomp-Teunissen (1986) paralympisch zwemkampioene op de 50 meter rugslag in de klasse S4 in het London Aquatic Centre tijdens de Paralympics.

De weg naar goud is voor niemand gemakkelijk, maar dat geldt zeker wanneer je een zware lichamelijke beperking hebt. “Hoewel iedereen er heel veel voor moet doen en laten, weet Lisette waarvoor zij het heeft gedaan.” Het wekte de interesse van Nanda van Heteren, die de daad bij het woord voegde en er een boek over schreef. Lisette vertelde over haar weg naar de top en haar leven met een zware lichamelijke beperking. Het enige boek over een zwemster met een fysieke beperking onder de titel: “Beperkt aan de start, succesvol aan de finish”

Met vier wereld- en vier Europese titels, acht wereld- en twaalf Nederlandse records, paralympisch goud en brons en de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau op zak heeft de voormalige topsportster een imposante zwemcarrière achter de rug waar zij heel dankbaar voor en trots op is. In februari 2018 zette Lisette een punt achter haar topsportleven. Haar aangeboren progressieve en sensorische neuropathie, oftewel HMSN type II, liet zwemmen niet meer toe.

Deel dit artikel