Nieuws

28 augustus 2021

Duik in het verleden - 4

Mooiste toernooien van drievoudig Paralympiër Mike van der Zanden
Mike van der Zanden

In 2008 was Mike van der Zanden na Athene 2004 Paralympisch deelnemer. Naast de WK in ‘eigen huis’ (Eindhoven 2010) was Beijing 2008 voor hem het meest onvergetelijke toernooi. “Dat was vanwege mijn bronzen medaille op de 100 meter vlinderslag. Het evenement was waanzinnig groot opgezet. Ik weet nog dat ik echt diep onder de indruk was hoe goed en mooi het daar geregeld was. Zoals de waanzinnige openings- en sluitingsceremonie. Daarnaast was het de mooiste accommodatie waar ik in mijn loopbaan heb mogen zwemmen.”

Fotomoment met medaille

Ook weet hij alles nog van hoe het ging na de medailleceremonie. “Ik ging naar mijn ouders op tribune onder politiebegeleiding. Daarna werd ik naar de accreditatiekant gebracht, omdat er ontzettend veel Chinezen met me op de foto wilden. De reden hiervan was dat er een vader en zijn zoontje met een beperking naast mijn ouders op de tribune zaten. Ik zag dat jongetje naar mijn medaille kijken en heb deze uiteindelijk bij hem omgehangen voor een foto samen. Zijn vader was in tranen en de trots in de ogen van dat jongetje zal ik nooit vergeten. Daarna werd het chaos.”

Erkenning van jaren hard werken

Tijdens de WK 2010 beleefde Van der Zanden de beste prestatie in zijn loopbaan. Zilver op de 100 meter vlinderslag in een NR  van 58.32. “Ik geloof dat dit record nog steeds staat. Daarnaast was het ook voor eigen publiek en in het bad waar ik trainde. Een toernooi waar ik heb kunnen laten zien wie ik echt was. En ook de erkenning van het vele jaren harde werken gevoeld heb. Die zilveren medaille op het juiste moment op de juiste plaats heeft me veel gebracht. En dat heeft me uiteindelijk ook het extra zetje gegeven om nog twee jaar alles te geven naar London 2012. Ook al lukte dat niet helemaal.”

Paralympische medaillewinnaars 2008

De medailleoogst in Beijing was bescheiden met twee maal goud, twee maal zilver en twee maal brons.

Mirjam de Koning (S6): Goud 100 meter rugslag en 50 meter vrije slag; zilver 100 en 400 meter vrije slag  
Mike van der Zanden (S10): Brons 100 meter vlinderslag
Chantal Boonacker (S7): Brons 100 meter rugslag

 

Deel dit artikel