Nieuws

28 augustus 2021

Chantalle Zijderveld en Lisa Kruger opnieuw op het podium: zilver en brons

Podium na 100 meter vrije slag S10 dames met v.l.n.r. Chantalle Zijderveld, Aurelie Rivard (Canada) en Lisa Kruger.

Op de vierde dag van het Paralympisch zwemtoernooi waren er volop medaillekansen voor Nederland. Helaas kan het wel eens anders verlopen dan gedacht, zo ondervond Roger Dorsman na zijn ‘gemiste’ keerpunt op de 100 meter rugslag S11. Chantalle Zijderveld en Lisa Kruger maakten geen fouten in de finale 100 meter vrije slag S10. Zij zetten hun serieplaatsen (derde en vijfde) om in zilver en brons. Bas Takken was finalist op de 100 meter vrije slag S10. Het leverde hem een zesde plaats op.

Tweetal in topvorm

Chantalle Zijderveld benadrukte haar topvorm met haar derde medaille. Zij gaf haar zilveren plak extra kleur met een Europees record (1.00.23).  Zij had graag onder de minuut willen zwemmen, maar dat lukt net niet zoals zij na afloop zei: “Mijn doel was onder de minuut te zwemmen, maar op de Spelen gaat het om de plaats en niet om de tijd. Ik wist dat het lastig was om goud te pakken.” De oppermachtige Aurelie Rivard uit Canada prolongeerde haar Paralympisch goud van Rio en verbeterde na de series  in de finale opnieuw haar wereldrecord en bracht het op 58.14.

Voor Lisa Kruger was het een aangename verrassing dat zij het brons op haar naam kon schrijven toen zij drie lampjes zag branden na het aantikken in 1.00.68.  Dat was geen persoonlijk record, maar toch keek ze met tevredenheid terug op haar race, beloond met haar tweede medaille.

Flitsende start, maar totaal mislukt keerpunt

Voor Rogier Dorsman kon de 100 meter rugslag (S11) na zijn flitsend snelle start al bijna niet meer stuk. De timing op weg naar het keerpunt verliep echter niet naar wens, waardoor hij nagenoeg stil kwam te liggen zonder echt af te zetten tegen de muur. De terugbaan was zwemmend  te lang en dat hij als vierde aantikte (1.10.10) was nog knap. “Het was een bijna perfecte race tot aan het keerpunt. Het is enorm balen dat ik het daar heb laten liggen. Ik weet niet wat er gebeurde, maar we moeten dit maar snel vergeten en ons richten op de volgende race.” Ofwel uithuilen en opnieuw beginnen.

Bas Takken werd zesde op de 100 meter vrije slag S10 (54,06). De zwemmer uit Hoorn opende hard. “Ik ging mee met de snellere mannen in de wedstrijd en zwom bewust gedurfd mee. Het is balen dat ik geen persoonlijk record zwom, maar voor mij is die zesde plaats het hoogst haalbare. Mijn focus ligt op de 400 meter.”

Tweede kans

Liesette Bruinsma zwemt zondag 29 augustus (Nederlandse tijd 12.18 uur) opnieuw de finale op de 50 meter vrije slag (S11). Daarnaast komt zondag Marc Evers in actie op zijn hoofdnummer, de 100 meter schoolslag (SB14).

Nog veel meer (achtergrond)informatie op: https://teamnl.org/teams/88-TeamNL_Zwemmen

Deel dit artikel