Nieuws

27 augustus 2021

Duik in het verleden - 3

Negen Paralympische medailles in Seoul 1988 voor Johan Mosterd, een record
Johan Mosterd.

Bij een demonstratiewedstrijd voor gehandicapte zwemmers tijdens de wereldkampioenschappen in Madrid 1986 zorgde Johan Mosterd voor een opvallende prestatie. De Twentenaar won de 200 meter wisselslag. Twee jaar en enkele maanden later groeide Mosterd uit tot de meest succesvolle deelnemer van de Paralympische Spelen in Seoul. In het Olympisch zwembad behaalde hij persoonlijk vijf gouden medailles en één bronzen. Hij nam ook deel aan drie estafettes voor Nederland en zo was hij met negen medailles de grote man van het toernooi.

Zijn opvallende verhaal

Omdat het de FINA ernst was zwemmers met een fysieke beperking aandacht te geven, waren er op de laatste twee dagen tijdens de avondsessie van de WK in Madrid demonstratie-series van de besten in deze categorie. Johan Mosterd, uit het Twentse Deurningen won zo'n wedstrijd over 200 meter wisselslag, waarbij hij met een zeer sterke laatste baan de wereldkampioen van enkele maanden eerder in Göteborg versloeg in 2.30.93.

Mosterd was samen met NIS-Bondstrainer Tjeerd Talsma op eigen kosten in Madrid, nadat de (Nederlandse Invaliden Sportbond (NIS)) de aanvankelijke financiële steun introk. De winnaar bij wie op 10-jarige leeftijd na een ernstig verkeersongeluk met een vrachtwagen een stuk van zijn been moest worden geamputeerd, kreeg veel waardering.

Integratie

Op weg naar de integratie van valide- en invalide-sport was dat een goede zaak. In zijn familie stond zwemmen en vooral waterpolo in hoog aanzien, vandaar dat hij ondanks de handicap het zwemmen bleef beoefenen. Bij de WK in het Zweedse Göteborg 1986 was hij een succesvol deelnemer met vijf zilveren medailles. De Twentenaar verhuisde daarna naar Amsterdam en ging daar studeren. Bij De Dolfijn, waar Kees Vervoorn de trainer was en toppers als Conny van Bentum en Jolanda de Rover zich voorbereidden op de Spelen in Seoul, mocht hij aansluiten bij de selectie. Na zijn eerste medaille bij de Stoke Mandeville Games in New York 1984 (brons op de 100 meter rugslag) smaakte dat naar meer en dat kwam vier jaar later uit.

Waterval van 53 medailles

De Para-ploeg voor Seoul bestond uit vijftien Nederlanders, die samen goed waren voor maar liefst 53 medailles. Iedereen kon thuis één of meer medailles laten zien. De verantwoordelijk coach was Tjeerd Talsma. Dit waren de NL-deelnemers (de aanduidingen van de categorieën verschilden met die van nu1): Johan Mosterd (klasse A4), Vincent Maassen (klasse A2), Jeffrey van Loon (klasse 4), Joop Stokkel (klasse L4), Marcel Poulisse (klasse L4), Sjerstin Vermeulen (klasse L6), Marco Elout (klasse L3), René van Geel (klasse C6), Patrick Buvel (klasse CS), Rutger Sturkenboom (klasse LS), Marga Aarts (klasse CS), Jacqueline Nannenberg (klasse A2), Charles de Groot (klasse LS), Kasper Engel (klasse CS), Robin Sonje (klasse A2).

Erelijst Johan Mosterd Seoul 1988

Nooit meer was er een Nederlandse zwemmer zo succesvol tijdens een toernooi zoals EK, WK of OS. Het record van 9 paralympische medailles blijft dus nog wel een tijdje staan!

Individueel

Goud 100 meter vrije slag 58.92
Goud 400 meter vrije slag 4.33.13
Goud 100 meter rugslag 1.12.73
Goud 100 meter schoolslag 1.19.54
Goud 200 meter wisselslag 2.27.76
Brons 100 meter vlinderslag 1.08.97

Estafettes

Zilver 4 x 100 meter vrije slag
Brons 4 x 100 meter wisselslag
Brons 4 x 50 meter wisselslag

Deel dit artikel