Nieuws

29 augustus 2021

Duik in het verleden - 5

Chantal Boonacker, tweevoudig medaillewinnares en Zwemkroniek-correspondent
Chantalle Boonacker

Als zwemster viel Chantal Boonacker op met het vestigen van vele Nederlandse records op de vrije slag en haar twee bronzen paralympische medailles op de rugslag (2004 en 2008). Na haar universitaire studie werd zij epidemioloog in Utrecht. De kwalificatie ‘doorzetter’ paste uitstekend bij de vrouw, die 29 januari van dit jaar op 43-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een spierziekte. In de Volkskrant werd zij herdacht in een prachtig geschreven In Memoriam door Peter de Waard. Tijdens haar loopbaan als zwemster viel zij op door haar discipline en werklust (soms wel 26 uur training per week).

Gehandicapt en vrouw

Uit het In memoriam: “Het is een understatement voor iemand die acht jaar topzwemster was en promoveerde in de epidemiologie. Toen ze na de middelbare school wilde gaan studeren, zei een docent: ‘Waarom zou je dat doen? Je bent gehandicapt en vrouw. Je kunt er niet veel mee doen.’ ‘Maar ze heeft toch heel veel mensen op kunnen leiden’, zei haar vader Fred Boonacker.”

Zwemcorrespondent

Na haar ‘zwempensioen’ hield Chantal Boonacker jaren de verslaggeving van de para-zwemmers bij op haar eigen website en voor www.zwemkroniek.com. Chantal was van mening dat de Paralympische sporters veel te weinig aandacht kregen en ondernam zelf actie om dit te verbeteren. Tot afgelopen december vervulde zij deze taak met verve. Ook was ze enkele jaren jeugdtrainer voor zwemmers met een beperking. Chantal werkte, tot haar gezondheid het niet meer toeliet, als docent bij het UMC Utrecht. (Bronnen: Volkskrant en André Cats)

Deel dit artikel