Nieuws

25 augustus 2021

Zilver voor Chantalle Zijderveld op 50 meter vrije slag

Op de openingsdag van het Paralympische zwemtoernooi is Chantalle Zijderveld als tweede geëindigd op de 50 meter vrije slag (S10). In het Olympic Aquatics Centre kwamen ook Querijn Hensen (S10) en Marc Evers (S14) in actie op de respectieve 50 meter vrije slag en de 100 meter vlinderslag.

Chantalle Zijderveld (baan 3) had in de finale 50 meter vrije slag lange tijd uitzicht op het goud. Op de televisiebeelden leek zij iets voor te liggen op de naast haar zwemmende Anastasia Gontar (baan 4), maar met haar felle aantik kwam de Russin net iets beter uit bij de finish. Dat was te merken aan de tijden: 27.38 om 27.42. Zijderveld moest daarbij 0,03 seconde toegeven op haar PR dat zij in december vorig jaar zwom bij de RQM.

Te ontspannen in de series

Met 28.07 plaatste de ZPC Amersfoort-zwemster zich eerder op de dag als derde voor de finale en constateerde daarbij dat ze misschien te ontspannen en rustig was geweest. Zijderveld: “Ik voelde geen druk om hard te zwemmen in zo’n leeg stadion. Die druk heb ik wel nodig om goed te presteren.” Om toch in de juiste stemming te komen was zij al wel gaan kijken naar andere finales. De zenuwen kwamen, gelukkig, maar bij de finish ook het besef dat goud net niet gelukt was. “Ja, die vierhonderdste is jammer, maar ik ben superblij met zilver. Dit is een prachtig begin van het toernooi.’’

Hensen roemt goede sfeer

Querijn Hensen debuteerde op een groot toernooi en hij mocht als voorafje op de 100 meter rugslag, zijn hoofdnummer, starten op de 50 meter vrije slag. Met 25.58 bleef hij slechts 0,04 seconde boven zijn inschrijftijd. Dus keek hij met een goed gevoel terug op zijn eerste start: “Het ging lekker. Goede sfeer hier. Ik was best nerveus voor de eerste race en ben super tevreden met het resultaat, de elfde tijd. Ik had graag een finale willen zwemmen.” Nu moet dat gebeuren op 2 september. Dan zwemt hij de 100 meter rugslag.’’

Derde toernooi voor Evers

In het Aquatic Centre van Tokio kwam Marc Evers met 58.91 tot de veertiende tijd op de 100 meter vlinderslag. De entree voor de finale was 58.37, zijn PR 58.39. “Ik wist niet wat ik kon verwachten. Ik heb veel op de schoolslag getraind en dat zag je terug in de race. Ik moest het even voelen en dat ging heel soepel. Vooraf wist ik dat het lastig zou worden de finale te halen, maar het is fijn om hier weer te staan’’, blikte de 30-jarige zwemmer uit Hillegom terug op zijn eerste start bij zijn derde Paralympische Spelen.

Nog veel meer (achtergrond)informatie op: https://teamnl.org/teams/88-TeamNL_Zwemmen

Deel dit artikel