Nieuws

01 augustus 2021

Olympisch zwemtoernooi in het zwembad afgesloten

Het Olympisch zwemtoernooi Tokio in het binnenbad is afgesloten. De verwachtingen waren niet hooggespannen. We zijn sinds Rio wel iets voorzichtiger geworden. De hoop op medailles is wel uitgekomen als het gaat om Arno Kamminga (2x zilver), maar de wens dat de Nederlandse dames ook naar huis konden met iets tastbaars strandde op vierde plaatsen (50 vrij en 4x100 vrij). Aan ‘chocolade’ medailles koop je niet zo veel.

Toch kan de ploegleiding (technisch directeur André Cats, de drie coaches Patrick Pearson, Marcel Wouda en Mark Faber en fysio Jan Herber) met opgeheven hoofd Japan verlaten. Finaleplaatsen bij de dames op de 50 en 100 vrij, 100 rug met Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Kira Toussaint en de 4x100 vrij (genoemde drie en Kim Busch/Marrit Steenbergen), halve finales op de 100 vrij (Kromowidjojo) en 100 rug (Maaike de Waard) en 200 rug (Sharon van Rouwendaal). Een ruime voldoende, berekend volgens onderwijsnormen.

Bij de mannen hield medaillewinnaar Kamminga als kopman de eer hoog met als extra bonus een NR en was Thom de Boer finalist in een zeer sterk veld, terwijl Nyls Korstanje zich op de 100 vlinder kon meten in de halve finale en dat bekroonde met een NR. Ook de ploeg op de 4x100 vrij onder de bezielende leiding van Stan Pijnenburg weerde zich met grote inzet net als Jesse Puts dat deed op de 50 vrij.

De prijs voor de beste persoonlijk prestatie bij de dames gaat naar Femke Heemskerk, die zichzelf hervond op de 100 meter vrije slag en als Europees kampioene bewees meer in haar mars te hebben dan verwacht.

Voor de ploegleiding zit het belangrijkste Olympische werk erop. Deze ‘staf’ verdient een pluim en dat is meer dan hun voorgangers in Rio vier jaar geleden verdienden. Nu met passie en kunde voortbouwen en doorpakken en zorgen dat ergens talenten vandaan gehaald of ontdekt worden!

Kromowidjojo vierde in finale 50 vrij

Ranomi Kromowidjojo heeft net geen medaille overgehouden aan haar derde olympische finale op de 50 meter vrije slag. De olympisch kampioene van Londen 2012 tikte als vierde aan in 24,30 seconden. De olympische titel ging in Tokio in 23,81 naar de Australische Emma McKeon, die eerder al goud won op de 100 vrij.

Kromowidjojo tikte op 0,09 seconde van het brons aan. Hoewel de vierde plaats wordt gezien als de meest ondankbare positie om op te eindigen, was Kromowidjojo er 'hartstikke blij' mee. 'Dit is misschien wel de mooiste vierde plek ooit', zei de 30-jarige Groningse.

'Ik heb alles gegeven wat ik kon, ik heb geknald en mijn eigen race gezwommen. Natuurlijk wil ik op het podium komen, maar het is goed zo. Na negen jaar doe ik nog steeds mee met de wereldtop. Het doel is altijd beter zwemmen dan ooit, dat is me hier niet gelukt. Maar het kan me niet van mijn stuk brengen, ik ga hier geen traantje om laten. Het is goed zo', aldus de drievoudig olympisch kampioene.

De Boer achtste in finale 50 vrij, goud voor Dressel

Thom de Boer heeft geen medaille kunnen pakken op de 50 meter vrije slag. De 29-jarige Noord-Hollander tikte in de finale als achtste aan in 21.79 seconden.

Het goud ging naar Caeleb Dressel 21.07 OR). De 24-jarige Amerikaan won eerder al de 100 vrij en 100 vlinder. Het zilver op het sprintnummer ging in 21.55 naar de 30-jarige Fransman Florent Manaudou, gouden winnaar 2012 en vier jaar geleden in Rio ook al zilver. De 32-jarige Braziliaan Bruno Fratus nam in 21.57 het brons mee naar zijn land.

De Boer, die zich als achtste voor de finale had geplaatst, is sinds eind vorig jaar de houder van het Nederlands record. De zwemmer van De Dolfijn en Team Speedo NL, die zwemmen combineert met een baan als financieel analist, maakt dit jaar opzienbarende vorderingen. Met 21.58 behoort hij tot de mondiaal gezien snelste zwemmers van dit jaar.

De Boer wilde op de onvoorspelbare 50 vrij in Tokio dan ook voor een medaille gaan, maar de nummer vier van de EK bleef na 22.79 0,22 seconde verwijderd van brons. Caeleb Dressel maakte zijn rol als supersprinter waar met zijn winnende 21.07. (Bron: ANP)

Deel dit artikel