Nieuws

31 juli 2021

Finales 50 vrij met Ranomi Kromowidjojo en Thom de Boer; estafette ploeg zesde

Nederland is in de Olympische finales 50 meter vrije slag aanwezig met Ranomi Kromowidjojo en Thom de Boer. Thom de Boer heeft zijn olympisch debuut op de 50 meter vrije slag bekroond door zich als achtste voor de finale te plaatsen. De pure sprinter uit Amsterdam , die zijn zwemloopbaan combineert met een baan als financieel analist, tikte in het Tokyo Aquatics Centre aan na 21.78.

"Het kwam er niet helemaal uit", concludeerde De Boer na zijn race. De sprinter doelde daarmee vooral op de laatste vijf meter, die naar eigen zeggen niet vlekkeloos verliepen. "Goed finishen is ook een heel klein beetje een kwestie van gokken, ook al heb je in je leven al duizend keer aangetikt. Nu maakte ik de verkeerde keuze door nog net een slag te maken waar ik het beter had kunnen laten lopen"

Gelukkig ging het puur zwemmend beter dan in de series, vond hij. "Toen was ik te gretig. Nu zwom ik beheerster en kon ik veel meer kracht in mijn slagen leggen."

Over zijn kansen in de finale kon hij kort zijn. De Boer gaat zaterdag van het startblok met de intentie om zijn eigen Nederlands record dat hij begin deze maand terugbracht tot 21.58 te verbeteren. "Lukt dat, dan kan ik een medaille pakken."

Jesse Puts slaagde er bij zijn eerste optreden op de Spelen niet in een finaleplaats op het kortste crawlnummer te behalen. Zijn 21.87 bracht hem in de uitslagen op de twaalfde plaats. De Amerikaan Caeleb Dressel tekende voor de snelste tijd van de dag: 21,42.
Puts was erg teleurgesteld, vooral omdat hij bij de start voor zijn gevoel iets te diep in het water kwam en enigszins verrast was door het startsignaal. “Ik had de finale kunnen halen” was zijn simpele conclusie.

Lievelingsafstand

Ranomi Kromowidjojo ging in 24.29 als zevende naar de eindstrijd van haar lievelingsafstand. De olympisch kampioene op de 50 en 100 vrij van Londen 2012 kijkt reikhalzend uit naar de finale van zaterdag, waarin ze haar ultieme race wil zwemmen. "Met een nieuw zwempak aan moet ik er nóg meer gas op kunnen geven."

Strijden om de medailles, zo doceerde 'Kromo' bij de NOS, is evenwel vele malen meer dan als een malle van start naar finish zwemmen. "Ook op een kort nummer is het van belang om behoudend te racen. Na de start moet ik mezelf de eerste vier, vijf slagen inhouden om mijn krachten te sparen. Want juist op de laatste meters wordt het verschil gemaakt. In Rio ging het voor mij ook tien meter voor de finish mis."

4x100m wisselslag estafette Mixed

Femke Heemskerk meldde zich kort voor de halve eindstrijd op de 50 vrij af om zich volledig te kunnen voorbereiden op de 4 x 100 wisselslag Mixed. Op dat nieuwe olympische nummer eindigde Nederland als zesde met Kira Toussaint (rugslag 59.45 ), Arno Kamminga (schoolslag 57.89) en Nyls Korstanje (vlinderslag 51.34) en Heemskerk (borstcrawl 52.57) in 3:41.25. Het kwartet verbeterde daarmee het Nederlands record van de EK in mei 2021) met 0,03 seconde. Het goud ging in 3:37.58 naar favoriet Groot-Brittannië. Een nieuw Olympisch, Europees en wereldrecord.

Deel dit artikel