Nieuws

30 juli 2021

Heemskerk na zesde plek 100 vrij: 'Voor mij was dit een overwinning op mezelf'

Zeventien jaar lang moest Femke Heemskerk wachten op dat ene moment: de eerste individuele olympische finale uit haar loopbaan. Zonder al te hooggespannen verwachting zette de 33-jarige zwemster zich in het Tokyo Aquatics Centre schrap voor de eindstrijd van de 100 meter vrije slag. In Japan bleek de zesde plaats het hoogst haalbare: 52.79. Het goud ging naar de Australische Emma McKeon (51.96). Ze was te snel voor Siobhan Haughey uit Hongkong (52.27) en voormalig wereldrecordhoudster Cate Campbell (52.52). WR houdster Sarah Sjöström (51.71), dit jaar ruim een maand uitgeschakeld door een gebroken elleboog, moest genoegen nemen met de vijfde plaats in 52.68 achter titelverdedigster Penny Oleksiak uit Canada (52.59)

Op haar vierde Olympische Spelen slaagde Femke Heemskerk er in haar beste persoonlijk prestatie te leveren. Met coach Marcel Wouda als baken van rust in de nabijheid hield ze in Japan het hoofd koel en eindigde op het meest prominente zwemnummer in de finale als zesde.

"Ik slaag erin mijn beste race te zwemmen in de finale. Ik heb er het maximale uitgehaald, de anderen waren gewoon beter. Van tevoren wist ik dat er geluk nodig was om op het podium te komen."

Qua race-opbouw nam zij het risico van een snel begin. Zij keerde als vierde in 25.26. "Het was het vooraf bepaalde plan om gedurfd af te gaan. Het verliep zoals van tevoren uitgedacht. Alleen jammer dat het keerpunt niet helemaal goed liep."

Met het eindresultaat, de tweede tijd die ze ooit zwom na haar NR zes jaar geleden bij de Swim Cup in Eindhoven, kon ze meer dan tevreden zijn. Maar vele malen belangrijker nog dan haar race noemde ze de constatering dat ze zich eindelijk vrij voelde. "Zowel in mijn hoofd als mijn lijf."

Ze had intens genoten toen ze in de voorstartruimte, waar de acht finalisten zich voor de race verzamelen, hoorde hoe de speaker tekeer ging. "Die aankondiging was geweldig. 'Ladies and gentlemen... The final of the one hundred meter freestyle women!' Die woorden maakten enorme emoties in me los."

Heemskerk voelde zich bevoorrecht dat ze dit als 33-jarige op haar vierde Olympische Spelen nog mocht meemaken. Ze genoot, eindelijk, van start tot finish.

De zesde plaats voelde als een overwinning, klonk het als een mantra. "Het was leuk geweest om hier een Nederlands record te zwemmen of een bronzen medaille te behalen. Maar dat geldt eigenlijk alleen voor de buitenwereld. Voor mij was dit een overwinning op mezelf. En dat is het allerbelangrijkste." (Bron: NOS en ANP)

Korstanje twaalfde in halve finales 100 vlinder

Nyls Korstanje plaatste zich niet voor de finale van de 100 meter vlinderslag. De 22-jarige specialist tikte in de tweede halve finale als zesde aan in 51,80. In totaal eindigde hij als twaalfde

Korstanje had in de series zijn eigen Nederlands record aangescherpt tot 51.54. Hij keerde in de halve finale na 50 meter als tweede, maar op de tweede baan verloor hij wat snelheid. De Amerikaan Caeleb Dressel zwom in de heat van Korstanje met 49.71 weer een olympisch record. “Voor mijn gevoel ben ik iets sneller vertrokken en dat voelde ik wel aan het eind.”
Korstanje zei toch genoten te hebben van zijn race, zeker nadat hij met winnaar Caeleb Dressel een high five had uitgewisseld. 

Deel dit artikel