Nieuws

28 juli 2021 • Jos van Kuijeren

Door de pijn heen bijten is beslissend voor Kamminga

orangepictures.nl

Arno Kamminga won in 2:07.99 de eerste halve finale van de 200 meter schoolslag, die donderdag op het programma staat. Izaac Stubbletly-Cook uit Australië kwalificeerde zich in de tweede reeks met 2.07,35 als snelste Ook de Brit James Wilby was met 207.91 net iets sneller Kamminga en gaat als derde naar de eindstrijd, waar het echt om gaat.

De Katwijker, die al een zilveren medaille op de 100 school op zak heeft, zwom een dag eerder in de series een tijd van 2:07,37. In die race lag hij 150 meter lang onder het wereldrecord, dat met 2:06,12 op naam staat van de Rus Anton Chupkov. In de halve eindstrijd bleef hij 100 meter lang onder het schema van die mondiale toptijd, waarna hij in het tweede gedeelte van de race wat gas terug nam. De Amerikaan Nic.Fink kwam eindelijk nog heel dichtbij en werd met 0,01s verschil tweede in 2:07.99.

Het was een genoeglijke ochtend in het Tokyo Aquatic Centre, vond Kamminga. "Ik heb veel plezier. Het zwemmen gaat lekker, dit is een prima manier om me op te laden voor de finale." Dat hij langzamer was dan in de series was voor hem slechts de constatering van een feit. "Winst is het enige dat telt."

Over de tijden van zijn concurrenten maakte Kamminga zich niet druk. "Niemand gooit hier zijn kaarten op tafel. Dat gebeurt morgen in de finale pas." Het ontbreekt hem niet aan zelfvertrouwen: "Ik denk dat ik ze allemaal kan hebben". Hij zei dit voordat Stubblety-Cook en Wilby na hem in actie waren gekomen. "De rest heeft geen snelheid. Ik ga me nu voorbereiden op de finale. De kunst is om daar door de pijn heen te bijten." De finalisten naast genoemde eerste vier zijn verder Matsson, FIN 2:08.22; Mura, JPN 2:08.27; Chupkov, RUS 2:08.54 en Persson, SWE 2:08.76. DE tweede Nederlander, Caspar Corbeau zal zich bij het zien van deze tijden gedacht hebben: Bij RQM in Rotterdam zwom ik 2:08.57.” Maar de ene wedstrijd is de andere niet.

(Bron: NOS app)

De finale van de 200 meter schoolslag is donderdagochtend 03.45 uur (Nederlandse tijd).

Deel dit artikel